České dráhy nově propojily depa Vršovice a Michle kilometrovou spojkou

Zaplněné odstavné nádraží v Praze během omezení provozu. Foto: ČDZaplněné odstavné nádraží v Praze během omezení provozu. Foto: ČD

Spojka za desítky milionů je jenom malou předzvěstí velké modernizace, kterou dráhy v Michli chystají.

České dráhy zbudovaly elektrifikovanou kolejovou spojku mezi depy ve Vršovicích a v Michli. Investice činila zhruba 90 milionů korun, první vlaky trať projely v pátek.

„Odlehčíme pražskému uzlu, ušetříme čas a peníze. V blízkosti vyrostla osvětlená stezka pro větší bezpečnost našich kolegů,“ uvedly dráhy na twitteru. „Díky tomu budeme mnohem operativnější než dosud,“ doplnil generální ředitel drah Ivan Bednárik.

Depo Vršovice. Pramen: České dráhy

Depo Vršovice. Pramen: České dráhy

Mezi oběma depy se dalo dosud jet severní, nebo jižní cestou. První měří 4,5 kilometru, druhá 2,5 kilometru. Nová spojka je dlouhá kilometr. Spojka za desítky milionů je nicméně jenom malou předzvěstí velké modernizace, kterou dráhy v Michli chystají.

Jenom vypracování projektu vyjde na 50 milionů. Depo známé jako Odstavné nádraží Jih (též Středisko údržby Jih) se má mimo jiné dočkat nových sanitárních kolejí a vybudování nového zhlaví kolejí skupiny 600. Ty jsou nyní kusé. Fakticky jde o výstavbu propojovací koleje k hale a odstavným kolejím ve střední skupině. Vznikne také čistička.

Na projektu pracuje konsorcium české společnosti AFRY CZ a švédské AF-Infrastructure. Samotná stavba potrvá následně 18 měsíců.

 

Tagy České dráhy depo Michle depo Vršovice Top
41 komentářů