České dráhy převzaly první pantery pro Plzeňský kraj, vyjedou až za dva týdny

RegioPanter pro Plzeňský kraj. Foto: České dráhyRegioPanter pro Plzeňský kraj. Foto: České dráhy

Flotilu Českých drah rozšířily nové jednotky RegioPanter od Škody Transportation. Ve čtvrtek odpoledne dráhy převzaly od výrobce na zkušebním okruhu

Flotilu Českých drah rozšířily nové jednotky RegioPanter od Škody Transportation. Ve čtvrtek odpoledne dráhy převzaly od výrobce na zkušebním okruhu u Velimi dvě nové jednotky, které budou jezdit na lince z Plzně do Horažďovic předměstí.

Cestující si ale na první vlaky musejí v reálném provozu ještě téměř dva týdny počkat. České dráhy je nasadí až po 28. listopadu, kdy budou slavnostně představeny. Do zahájení platnosti jízdního řádu mají České dráhy převzít celkem devět těchto souprav.

RegioPanter pro Plzeňský kraj, ilustrační foto Foto: České dráhyRegioPanter pro Plzeňský kraj. Foto: České dráhyRegioPanter pro Plzeňský kraj. Foto: České dráhyRegioPanter pro Plzeňský kraj. Foto: České dráhy

Zakázka je součástí rámcové smlouvy z roku 2015 na jedenáct vozidel. Nové jednotky jsou dvousystémové, budou mít kapacitu 140 míst k sezení. Pro cestující bude jejich nasazení znamenat výrazné zvýšení kvality, dosud osobní vlaky mezi Plzní a Horažďovicemi patří k těm nejhorším, které ČD provozují.

Za vlaky zaplatí České dráhy zhruba miliardu korun, většinu nákladů má pokrýt evropská dotace. Nové vlaky budou klimatizované, nabídnou připojení k internetu pomocí technologie wifi a elektrické zásuvky nebo informační systém. Kromě toho bude vždy alespoň jeden vůz v soupravě disponovat místem pro přepravu osob se sníženou schopností pohybu a orientace.

Barevnou kombinaci vlaku vybrali lidé v anketě pořádané Plzeňským krajem. 

Tagy elektrická jednotka 650 Plzeňský kraj RegioPanter Škoda Transportation
29 komentářů