České dráhy instalují wi-fi do motoráků od Stadleru na Vysočině

Motorové vozy Stadler RegioShuttle řady 841 v barevném polepu Kraje Vysočina. Foto: Kraj VysočinaMotorové vozy Stadler RegioShuttle řady 841 v barevném polepu Kraje Vysočina. Foto: Kraj Vysočina

Kraj Vysočina se rozhodl investovat přes milion korun do zajištění bezdrátového připojení k internetu ve vlacích řady 841 od společnosti

Kraj Vysočina se rozhodl investovat přes milion korun do zajištění bezdrátového připojení k internetu ve vlacích řady 841 od společnosti Stadler.

O plánu Vysočiny informoval jako první server Obcasnik.eu. Plán už vzali na vědomí radní Vysočiny, pro České dráhy znamená platbu 1,56 milionu korun navíc.

Podle materiálu do Rady vyjde technologie do každého motoráku na 120 tisíc korun, roční provozní náklady odhadují na 10 tisíc korun na soupravu. Radní o částku 1,56 milionů korun navýší úhradu za prokazatelnou ztrátu.

Právě cena ale budí i podezření, zda není vysoká. Vysočina ji zaplatí jen podle nabídky Českých drah, neprojde žádnou soutěží. Podle Martina Sýkory ze společnosti Data Rail Czech Republic je příliš vysoká a reálně lze třináct motoráků zasíťovat lepší technologií s třemi SIM kartami za cenu kolem milionu korun. „Do vlaků řady 654 pro GW Train Regio jsme zařízení udělali za 68 tisíc korun s třemi modemy do všech sítí,“ řekl Martin Sýkora, předseda představenstva Data Rail.

České dráhy budou mít modem s jednou kartou. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové je technologie navržena tak, aby s dobrým poměrem cena/výkon umožnila cestujícím co nejkvalitnější přístup k internetu. „Řešení  ČD v této podobě je instalováno a ověřeno v mnoha vozidlech a reflektuje současné technologické trendy s využitím nejlepšího možného připojení ve vazbě na pokrytí signálem ze strany operátorů,“ řekla Pistoriusová. Na rozdíl od dálkové dopravy podle ní nemají všechny regionální tratě pokrytí mobilními sítěmi LTE.

Podle Pistoriusové jsou České dráhy připraveny instalovat wi-fi i do dalších vlaků v jiných krajích. Vozy Stadler jezdí na Vysočině od roku 2011. Vozy jsou nasazovány hlavně na úseky elektrifikovaných tratí v okolí Havlíčkova Brodu. Dále jezdí například po trati z Havlíčkova Brodu do Křižanova, přes Jihlavu do Počátek-Žirovnice, do Světlé nad Sázavou a po trať z Jihlavy do Třebíče.

Tagy 841 České dráhy Kraj Vysočina wi-fi
9 komentářů