České dráhy hledají nové sídlo, rozhodne i vzdálenost na nádraží

Budova Churchill Square, která vzniká u pražského hlavního nádraží. Foto: Jan SůraBudova Churchill Square, která vzniká u pražského hlavního nádraží. Foto: Jan Sůra

České dráhy začaly vybírat, kam by mohly přestěhovat v druhé polovině roku 2020 celé generální ředitelství z budovy ministerstva dopravy

České dráhy začaly vybírat, kam by mohly přestěhovat v druhé polovině roku 2020 celé generální ředitelství z budovy ministerstva dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody. Vypsaly veřejnou zakázku, ve které hledají pronájem téměř deseti tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch na patnáct let. Půjde o kontrakt ve stovkách milionů korun.

České dráhy už na svém profilu zadavatele  zveřejnily podmínky celé soutěže: hledají budovu nejméně s 8 600 metry čtverečními kancelářské plochy, 700 metry skladovacích prostor a 85 parkovacími místy. Má jít o kanceláře postavené po roce 1990, podmínkou je například enviromentální certifikace. Má jít o kanceláře kategorie A.

Uzávěrka nabídek je 7. února. Cena v hodnocení bude hrát váhu 70%, zbytek připadá na lokalitu. V hodnocení lokality hraje váhu hlavně blízkost nádraží nebo stanice MHD.

Do nové budovy chtějí České dráhy sestěhovat i další zaměstnance, kteří už museli postupně z budovy ministerstva dopravy odejít kvůli nedostatku prostor do Klimentské ulice. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka není ale ještě stoprocentně jisté, že z budovy ministerstva dopravce nakonec odejde. „Je to částečně i sondování trhu, zda bychom neušetřili přestěhováním jinam,“ dodal Joklík.

České dráhy využívají budovu ministerstva dopravy, kde mají kanceláře pro zhruba 500 lidí. Ročně platí ministerstvu 29 milionů korun (do roku 2016 to bylo 35 mil.). Pronájem metru čtverečního kanceláře vychází na 3 720 Kč za rok, metr čtvereční účelových ploch na 1 440 Kč za rok.

Smlouva s ministerstvem vyprší v polovině roku 2020. „Otázka případného dalšího užívání uvolněných prostor po odstěhování ČD bude pravděpodobně řešena s nejvyšším vedením ministerstva dopravy,“ uvedl na konci září mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

O stěhování Českých drah se mluví delší dobu. České dráhy mají i pozemky u hlavního nádraží, na kterých aktuálně vzniká projekt Penty a Sudopu Churchill Square. I proto se mluví o vznikajících kancelářích mezi hlavním nádražím a Vysokou školou ekonomickou jako o velmi pravděpodobné budoucí adrese generálního ředitelství.

Tagy České dráhy Ministerstvo dopravy sídlo Českých drah stěhování generálního ředitelství Českých drah
25 komentářů