České dráhy dál zůstanou v budově ministerstva, chybí jen souhlas vlády

Budova ministerstva dopravy. Pramen: MDČRBudova ministerstva dopravy. Pramen: MDČR

České dráhy budou mít s největší pravděpodobností své generální ředitelství i nadále v budově ministerstva dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody.

České dráhy budou mít s největší pravděpodobností své generální ředitelství i nadále v budově ministerstva dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody. Počítá s tím ministerský materiál, který po připomínkovém řízení zamíří do vlády. V minulosti České dráhy uvažovaly o vlastní budově nebo pronájmu jinde.

Podle materiálu by měly České dráhy uzavřít s ministerstvem novou smlouvu za mírně nižší cenu než dosud. Přijdou ale o část parkovacích míst. „Nyní probíhá ve věci přenechání prostor v budově Ministerstva dopravy do nájmu mezirezortní připomínkové řízení a následně bude materiál předložen vládě k projednání a schválení. Následně bude vyhotovena finální verze smlouvy, která bude uzavřena. Potom bude možné k této finální smlouvě poskytnout podrobnosti,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Stávající tříletá smlouva končí 30. června. „České dráhy se v době trvání nájemní smlouvy pokusili postupem podle zákona o zadávání veřejných zakázek získat nabídky na užívání jiných prostor pro potřeby Generálního ředitelství, nicméně relevantní nabídky se nepodařilo získat. České dráhy se proto obrátily na Ministerstvo dopravy s žádostí o prodloužení možnosti užívat pronajaté prostory i po uplynutí platnosti stávající nájemní smlouvy,“ uvádí materiál. Soutěž zrušily ČD loni.

České dráhy si v budově ministerstva pronajímají 6800 metrů čtverečních, taková plocha by měla zůstat i nadále. Předmětem nájmu nebudou ale už garáže a parkovací plochy na nádvořích. Ročně mají za nájem platit 29,498 milionu korun, dosud platí 30,391 milionu korun.

Podle ministerstva je tříletá smlouva dostatečně dlouhá na to, aby si České dráhy mohly vyřešit své nové sídlo. V budově ministerstva obsadí 34 % celkové plochy.

Tagy České dráhy Ministerstvo dopravy sídlo Českých drah
50 komentářů