České aerolinie vydělaly za rok 2017 přes čtvrt miliardy, překonaly svého majitele

Letadlo ATR 42 v barvách ČSA. Foto: České aerolinieLetadlo ATR 42 v barvách ČSA. Foto: České aerolinie

České aerolinie v roce 2017 potvrdily návrat k ziskovému hospodaření. A po deseti letech ztrát třetí rok za sebou vykázaly

České aerolinie v roce 2017 potvrdily návrat k ziskovému hospodaření. A po deseti letech ztrát třetí rok za sebou vykázaly kladný hospodářský výsledek. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma na konci roku poslala na soud.

Podle výroční zprávy České aerolinie dosáhly zisku 267 milionů korun při tržbách 9,065 miliardy korun. Oproti roku 2016 jde o zlepšení všech základních ukazatelů. V roce 2016 měla firma tržby 7,975 miliardy korun a zisk 241 milionů korun. Největší nárůst nastal u provozního zisku, ten stoupl z 285 milionů na 595 milionů korun.

Hospodaření roku 2017 je výsledkem profesionální a kvalifikované práce našich zaměstnanců, důvěry našich akcionářů, obchodních partnerů, a co je nejdůležitější, rostoucí obliby a důvěry cestujících v České aerolinie,“ uvedlo představenstvo firmy.

ČSA hospodařily v roce 2017 bez úvěrů, na konci roku měly na účtě půldruhé miliardy korun. Hospodářský výsledek ČSA je v kontrastu s hospodařením jejich většinového majitele, společnosti Smartwings. Ta v roce 2017 prodělala půl miliardy korun.

ČSA v roce 2017 přepravily 2,9 milionu cestujících, o 7 % více než rok před tím. Počet cestujících na vlastních linkách (nikoliv na letech pro jiné dopravce) stoupl o 18 %. Průměrná obsazenost se po letech vrátila nad 80 %. „Rostly ekonomiky většiny evropských zemí i poptávka po cestování a letenkách na všech pro ČSA významných trzích a v leteckém odvětví obecně panovaly příznivé podmínky. Tyto faktory, navzdory růstu cen ropy a posílení kurzu české koruny vůči euru, se podepsaly na pozitivních výsledcích ČSA, jak přepravních, tak i provozních,“ uvedla firma ve své zprávě.

ČSA meziročně zvýšily výnosy na všech významných trzích. K největšímu meziročnímu růstu došlo na ruském (o 30 %) a ukrajinském trhu (o 35 %), přičemž se na konci roku 2017 oba trhy dostaly ve výnosech na předkrizovou úroveň. ČSA na růst poptávky na obou trzích zareagovaly zavedením dalších frekvencí na linkách do Kyjeva, Moskvy, Oděsy a Petrohradu. Letos naopak firma část spojení do Ruska ruší.

Tagy České aerolinie
29 komentářů