Smartwings spadly do půlmiliardové ztráty, chartery byly poprvé v menšině

První přistání Boeingu 737 MAX 8 v barvách SmartWings na ruzyňské letiště. Foto: Letiště PrahaPrvní přistání Boeingu 737 MAX 8 v barvách SmartWings na ruzyňské letiště. Foto: Letiště Praha

Letecká společnost Smartwings vykázala v roce 2017 ještě jako Travel Service rekordní ztrátu 500,1 milionu korun. Do minusu se dostala

Letecká společnost Smartwings vykázala v roce 2017 ještě jako Travel Service rekordní ztrátu 500,1 milionu korun. Do minusu se dostala firma poprvé od roku 2011.

Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma odeslala na soud v závěru loňského roku. Podle ní dosáhl největší tuzemský letecký dopravce rekordních tržeb 17,576 miliardy korun, meziročně se tržby zvýšily o 1,5 miliardy korun.

Poprvé v historii firmy se změnila i struktura příjmů, když tržby z pravidelné dopravy byly vyšší než z charterových letů pro cestovní kanceláře. Souvisí to s celkovou změnou obchodního modelu aerolinek. Z charterů měla firma v roce 2017 příjmy 4,937 miliardy korun, z pravidelné dopravy 8,191 miliardy korun.

Ztrátu za rok 2017 vysvětlují Smartwings především finančním výsledkem, který skončil ztrátou 612 milionů korun. Podle představenstva jde o důsledek posílení korunu vůči dolaru a euru a z toho vyplývající ztráty z titulu přepočtu aktiv vedených v dolarech, například záloh na nová letadla.

Letecká společnost nedosáhla ani na plánovaný provozní hospodářský výsledek, ten dosáhl jen 20,5 milionu korun. „Nesplnění plánovaného provozního hospodářského výsledku bylo způsobeno zejména nenaplněním plánovaných úkolů u nepravidelné přepravy. Negativní dopad byl však částečně kompenzován překročením plánovaných ukazatelů u pravidelné přepravy a pronájmu letadel,“ uvedlo představenstvo firmy ve výroční zprávě.

V plusu zůstalo hospodaření Smartwings v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, kde působí dceřiné firmy. Pro Smartwings je podle příjmů klíčový český trh, odkud mají celkem 43 % tržeb. Na druhém místě je se 13 % Francie.

Tagy smartwings Travel Service
46 komentářů