Ceny městské dopravy v Plzni se přizpůsobí DPH, inflaci kopírovat nebudou

Tramvaj Škoda 40T PMDP, vozovna Slovany. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTramvaj Škoda 40T PMDP, vozovna Slovany. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Cena jednotlivé jízdenky zůstane úplně beze změny, předplatné vzroste o 1,8 procenta.

Radní města Plzně rozhodli, že minimálně do konce příštího roku už se nebude výrazně zvyšovat jízdné v MHD. Na zasedání se řešily dvě varianty vývoje od 1. ledna 2025: zvýšení o inflaci (téměř 13 procent), nebo pouze přizpůsobení tarifů změněné sazbě DPH (1,8 procenta).

Město nakonec jízdné přizpůsobí pouze nové snížené sazbě DPH (od letoška 12 pct.), inflaci bude zatím ignorovat. Důvodem jsou podle vedení města „už tak vysoké finanční nároky na rozpočty českých rodin“, pomáhá i zvyšující se počet cestujících v MHD.

„Je to dobrá zpráva pro všechny Plzeňany a ostatní cestující v našem městě. Minimálně 1,5 roku tedy budou jezdit za téměř stejné ceny jako dosud,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Aleš Tolar.

Cena jednotlivé jízdenky zůstane úplně beze změny, předplatné vzroste o 1,8 procenta. To v praxi znamená, že u základního měsíčního předplatného, které činí 546 korun, změna v dani způsobí navýšení o osmi korun, u půlročního o 48 korun (z 2 646 na 2 694 korun) a u ročního předplatného o 82 korun (z 4 574 na 4 656 korun).

Plzeň naposledy upravovala ceny jízdného rozhodnutím z června 2023, ke zdražení došlo od ledna. Město tehdy s poukazem na prudce rostoucí náklady zvýšilo tarify v průměru o 11 procent. Výrazněji, o 16 až 20 procent, stoupla cena jednorázových jízdenek, u celoročního předplatného byla míra zdražení 7,5 procenta.

V Plzni platí, že zdarma mohou cestovat děti do 15 let s Plzeňskou kartou, dárci krve s Plzeňskou kartou a senioři nad 65 let.

Tagy MHD Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky PMDP
1 komentář