Plzeň chystá projekt elektrifikace MHD na Severním Předměstí

Plzeňský trolejbus. Autor: Radka ŽákováPlzeňský trolejbus. Autor: Radka Žáková

Kromě hlavní trati na Košutku se připravuje i její odbočka o délce 2,2 kilometru do konečné sídliště Vinice.

Město Plzeň chystá elektrifikaci páteřní autobusové linky 33, která vede z centra přes náměstí Republiky, kolem Roudné a fakultní nemocnice na Lochotíně na Košutku. Naftové autobusy nahradí trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem. V dalších etapách rozvoje se trolejbusy mají rozjet i na sídliště Vinice a do ulice Na Roudné, a to v závislosti na dokončení nových komunikací nebo rekonstrukci stávajících. Plzeňský magistrát to oznámil v tiskové zprávě.

„Po úplném dokončení celého záměru bude mít hlavní trať z Goethovy ulice přes náměstí Republiky, Roudnou, Fakultní nemocnici Plzeň až do současné konečné Sídliště Košutka délku přes šest kilometrů, vozidla při ní vystoupají o sto výškových metrů. Provoz na takto náročné trase páteřní linky MHD nelze zvládnout jen pomocí baterií, proto je nutné zřídit trolejové vedení včetně stožárů a k němu zajistit energii pro trolejbusy pomocí nových měníren a napájecích kabelů,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar.

Nové trolejbusové projekty v Plzni. Pramen: Město Plzeň

Nové trolejbusové projekty v Plzni. Pramen: Město Plzeň

Zavedení trolejbusové dopravy podle něj přinese obyvatelům prvního městského obvodu na Severním Předměstí zlepšení dopravní obsluhy, snížení emisí škodlivin i hluku v ulicích. „Rozšiřování elektrické trakce na úkor té autobusové je základem konceptu dalšího rozvoje systému MHD v Plzni,“ dodal Tolar.

Součástí projektu je i generální rekonstrukce části Sokolovské ulice od aleje Svobody k Foniatrii, do níž bude trasa MHD přeložena z Karlovarské třídy. Tyto úpravy mají zlepšit dostupnost MHD obyvatelům i návštěvníkům sídliště Lochotín a také významně zkrátit docházkové vzdálenosti k bazénu Lochotín, gymnáziu a dalším zařízením uvnitř sídliště. Menší úpravy komunikace proběhnou také v aleji Svobody. Část uvažované trolejbusové trati na Roudné v délce 0,6 kilometru přitom už byla v minulosti realizována. Stožáry zde již stojí, zbývá jen zavěsit trolejové vedení.

Kromě hlavní trati na Košutku se k výstavbě připravuje i její odbočka o délce 2,2 kilometru od Družby po prodloužení aleje Svobody nad nemocnicí Primaved a chystanou zástavbou až do konečné sídliště Vinice. Úsek v délce 0,5 kilometru ve Znojemské ulici je také připraven pro natažení trolejí.

Trolejbusová linka doplní svou funkcí chystanou tramvajovou trať linky číslo 3. Další informace o projektu, vizualizace a plány i informace o plánovaném projednání s veřejností najdou zájemci na webové stránce www.TrolejbusNaJednicku.cz.

Tagy elektrifikace linky 33 MHD Plzeň Plzeň
14 komentářů