Další rekord elektromobilů. Přesto Česko Evropu nedohání, dle expertů to má dva důvody

Tesla Model 3. Foto: TeslaTesla Model 3. Foto: Tesla

Toyota poprvé sesadila Hyundai z trojice nejprodávanějších značek.

Registrace nových elektromobilů dosáhly v Česku během října nového rekordu. Za jediný měsíc zapsaly úřady celkem 735 osobních aut, které pohání výhradně elektřina z akumulátoru. Meziročně jde o nárůst o 156 %. Odbyt nových elektromobilů (BEV) roste výrazně rychleji než celkové prodeje nových aut. Elektromobily mají v Česku ale na trhu nových vozidel stále výrazně nižší podíl, než je evropský průměr.

Nárůst ukazují nejnovější data Svazu dovozců automobilů (SDA). Podle nich dosáhly elektromobily v říjnu podílu na trhu 3,8 %. I když data za říjen za celý evropský trh ještě nejsou, je patrné, že čeští zákazníci si nové elektromobily tak často nekupují jako jinde v Evropě.

V září na celém evropském trhu dosáhl podílu necelých patnácti procent, potřetí za sebou překonaly prodeje vozidel na naftu. V Česku je téměř každé čtvrté nově registrované auto s dieselovým pohonem.

Diesel netáhne. Prodeje elektromobilů potřetí za sebou překonaly auta na naftu

V žebříčku registrací vede mezi elektromobily Škoda přes Teslou. Zatímco v říjnu zaznamenala Škoda 265 registrací a Tesla 109, v celoročním žebříčku jsou pozice obou značek vyrovnané: o dvě auta více zaregistrovala Škoda. Počet registrovaných elektromobilů od ledna do října se zvýšil o 69,93 % (z 3 156 na 5 363 ks) a jejich podíl na celkových registracích se zvýšil na 2,87 %.

Obavy z recese

Velmi rozdílný vývoj českého trhu a průměru Evropy je patrný i na srovnání registrací se započtením plug-in hybridů. Elektrická auta na největších trzích Evropy poprvé v historii tvoří víc než polovinu prodejů, tvrdí ve své studii společnost PwC. „Vůbec poprvé v historii podíl elektrických aut a hybridů přesáhl polovinu všech nových registrací. Nejvíce přitom roste zájem o čistě elektrická auta. Podíl elektroaut poroste i nadále, ale rozhodně to neznamená, že evropský automobilový trh nečekají těžké roky,“ říká expert PwC na automobilový průmysl Pavel Štefek. Podle něj půjdou zejména o vliv obav z recese. „Automotive bude jedním z odvětví, které bude tímto ochlazením poptávky zasaženo nejvíce, menší zájem se přitom projeví právě u dražších aut, kam zatím stále většina elektromobilů patří,“ dodává Pavel Štefek.

Český trh podle něj oproti vyspělým evropským zemím stále zaostává, i když i zde se podíl elektrických a hybridních aut postupně zvětšuje. „Na českém trhu je patrný především trend postupně rostoucích prodejů hybridních vozů. Čistě elektrické vozy rostou pomaleji, tvoří zhruba 3 % nových registrací. Kromě vyšší ceny elektroaut je hlavní překážkou konzervatismus zdejších řidičů, kteří jenom pomalu mění zaběhnuté vzorce uživatelského chování, což například dobíjení elektromobilu vyžaduje. To je nyní podle mne už pravděpodobně větší překážka než stav dobíjecí infrastruktury jako takové,“ míní Štefek.

Celý český trh v říjnu pokračoval v růstu. U osobních automobilů vzrostly registrace nových vozidel o 18 % (celoročně o 16,7 %). Jedničkou zůstává Škoda Auto, na druhém místě byl Volkswagen. Toyota na třetím místě po dlouhé době sesadila z medailových pozic Hyundai.

Tagy registrace nových vozidel sda
77 komentářů