ČD hlásí nárůst zájmu o Polsko, do Varšavy a Krakova prodaly o desetinu víc jízdenek

České dráhy, vlak EuroCity. Autor: České dráhyČeské dráhy, vlak EuroCity. Autor: České dráhy

České dráhy si letos pochvalují nebývalý nárůst poptávky po jízdenkách do Polska. „I když není Polsko pro naše turisty typickou

České dráhy si letos pochvalují nebývalý nárůst poptávky po jízdenkách do Polska. „I když není Polsko pro naše turisty typickou cílovou destinací, zaznamenali jsme v letošním roce další růst prodaných jízdenek k našim severním sousedům. Jen za prvních šest měsíců letošního roku sledujeme v součtu desetiprocentní nárůst prodeje jízdenek do Varšavy a do Krakova,“ uvedl člen představenstva odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Dráhy provozují směrem do Polska ve spolupráci s tamní společností PKP Intercity osm denních vlaků, jeden noční a jeden noční sezonní spoj. Novinkou letošního roku je právě sezonní spoj v podobě nočního vlaku Wydmy, který začal zajíždět až do Bohumína. Na severu obsluhuje přímořská letoviska včetně poloostrova Hel.

Poprvé vyjel 22. června a podle ČD je v některé dny ze sta procent obsazen. Dráhy proto cestujícím doporučují zajistit si místenky a lůžka s předstihem. Pro vlak Wydmy byla rozšířena i nabídka takzvaných Včasných jízdenek Polsko. Cena jízdenky z Ostravy na Hel tak začíná na 624 korunách, z Prahy na 884 korunách.

Do Polska se vydal letos v létě vydal i konkurent drah Leo Express. Od 20. července vypravuje mezi Prahou a Krakovem dva páry vlaků týdně. Leo Express je prvním soukromým osobním dopravcem, který získal přístup na polskou železnici.

Dálkové spoje ČD do Polska

Praha – Varšava: přímé spojení 3x denně, doba jízdy 8 hodin
Praha – Krakov: přímé spojení 2x denně, doba jízdy méně než 7 hodin
Praha – Katovice: přímé spojení 2x denně, doba jízdy 5 hodin
Praha – Gdaňsk, 1x přestup, doba jízdy 11 hodin
Ostrava – Varšava: přímé spojení 7x denně, doba jízdy 4,5 hodiny
Ostrava – Krakov, přímé spojení 2x denně, doba jízdy 3 a půl hodiny
Ostrava – Katovice, přímé spojení 7x denně, doba jízdy 1 a půl hodiny
Ostrava – Gdaňsk, denní přímé spojení 1x denně, doba jízdy 7 a čtvrt hodiny

Pramen: České dráhy

Tagy České dráhy Polsko
49 komentářů