ČD Cargo vyjelo poprvé s Brejlovcem v retro nátěru. Bez pěticípé hvězdy

Lokomotiva 750.338 ČD Cargo v retro nátěru v Brništi. Foto: Jakub DvořákLokomotiva 750.338 ČD Cargo v retro nátěru v Brništi. Foto: Jakub Dvořák

Pěticípá hvězda je nakonec magnetická, jezdit s ní bude dopravce jen pro výstavní účely.

Společnost ČD Cargo dnes poprvé nasadila do provozu lokomotivu 750.338 v jednom z původních nátěrů, ve kterém hnací vozidlo s přezdívkou Brejlovec kdysi jezdilo.

Premiérovou jízdu si odbyl dnes z Děčína do Brniště s manipulačním vlakem. O jeho nasazení informovalo ČD Cargo na svém Twitteru. „Lokomotiva bude v děčínském depu,“ řekl Michal Roh z ČD Cargo.

Nový retrolak do tradiční červené barvy byl součástí opravy lokomotivy v ŽOS Zvolen. Mezi diskutujícími v prvním textu o novém nátěru vzbudila značné emoce především informace o tom, že lokomotiva bude jezdit s pěticípou hvězdou tak, jak v době svého vzniku. Lokomotiva byla vyrobena v ČKD v roce 1976.

V provozu se dnes objevila nakonec bez hvězdy. „Hvězda je na magnet a připravena pro výstavní účely,“ řekl předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth.

V ŽOS Zvolen aktuálně probíhají pro ČD Cargo opravy jedenácti motorů lokomotiv 750 a deseti pro lokomotivy 742. Hodnota obou zakázek je zhruba 65 milionů korun. Slovenská firma současně začala s opravami brejlovců řady 754 pro České dráhy.

Státní nákladní dopravce chystá ještě další lokomotivu v retro nátěru. Původní barvy by se měl dočkat jeden ze strojů řady 742.

Lokomotiva 750.338 ČD Cargo v retro nátěru v  Brništi. Foto: Jakub DvořákZkušební jízda lokomotivy 750.338. Foto: Rado MojžíšLokomotiva 750.338 v retronátěru. Foto: ČD CargoLokomotiva 750.338 společnosti ČD Cargo. Foto: Rado Mojžíš
Tagy 750.338 Brejlovec ČD Cargo lokomotiva řady 750 Top ŽOS Zvolen
164 komentářů