ČD Cargo přebralo nové vozy na přepravu dřeva, mají o třetinu vyšší kapacitu

Naložený nákladní vůz Smart GigaWood. Foto: InnofreightNaložený nákladní vůz Smart GigaWood. Foto: Innofreight

Nákladní dopravce ČD Cargo převzal na veletrhu Czech Raildays v Ostravě první ze série nových nákladních vagónů Smart GigaWood na

Nákladní dopravce ČD Cargo převzal na veletrhu Czech Raildays v Ostravě první ze série nových nákladních vagónů Smart GigaWood na dřevo od společnosti Innofreight. Bude je používat pro dopravu kulatiny do papíren Mondi Štětí. Výhodou je především jejich větší kapacita.

ČD Cargo je prvním dopravcem v Česku, který nový typ vagónu bude využívat. Do pravidelného provozu ho nasadí v červenci, půjde o pravidelný oběh dvou souprav z vybraných nákladních stanic do Mondi Štětí.

Jde o podobný typ vozů, které ČD Cargo používají pro přepravu uhlí do Chvaletic, je o deset stop delší. Nástavba je odnímatelná, vagóny tak lze využít i na přepravu jiného zboží. Innofreight považuje za největší výhodu vyšší kapacitu nakládky: v jedné soupravě lze přepravit až o 35 % více dřeva než u běžných nákladních vagónů pro přepravu kulatiny.

Navíc je nakládka rychlejší, nejsou potřeba žádné fixační prostředky. Je také možné naložit polena různých délek, vůz je chráněn proti přetížení. Na tratích typu C je možné přepravit díky odlehčené konstrukci až 120 tun dřeva.

ČD Cargo kvůli vysoké poptávce  způsobené kůrovcovou kalamitou navyšuje postupně počty nákladních vagónů na přepravu dřeva. Od roku 2015 stoupl objem přepravené kulatiny o 80 %.

Síť nakládacích stanic pro přepravu dřeva s novým typem vagónuNový nákladní vůz pro přepravu dřeva. Foto: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNaložený nákladní vůz Smart GigaWood. Foto: InnofreightNaložený nákladní vůz Smart GigaWood. Foto: InnofreightNakládka dřeva do vozu Smart GigaWood. Foto: InnofreightVůz Smart GigaWood na přepravu dřeva. Foto: Zdopravy.cz / Jan ŠindelářNový vůz Smart GigaWood. Foto: Innofreight

 

Tagy ČD Cargo Innofreight kůrovec
30 komentářů