BusLine napadl soutěž na MHD v Jablonci, do které se ani nepřihlásil

Autobus MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: Regionální rada NUTS2 SeverovýchodAutobus MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: Regionální rada NUTS2 Severovýchod

Společnost BusLine MHD Jablonecko nechce přijít o svůj dlouholetý byznys provozování městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou. Soutěž, ve

Společnost BusLine MHD Jablonecko nechce přijít o svůj dlouholetý byznys provozování městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou. Soutěž, ve které už Jablonec vyhlásil vítěze a zatím běží odvolání, už napadá u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i přímo u zadavatele, tedy města Jablonce nad Nisou. Nabídku firma přitom nepodala.

O námitkách informoval jako první Jablonecký deník, jejich podání potvrdila BusLine, ÚOHS i jablonecká radnice.

Podle mluvčí jablonecké radnice Jany Fričové přišly námitky na celkem deseti stranách. „Stěžovatel napadl de facto celou zadávací dokumentaci od námitek do tržních konzultací, ekonomických, profesních a technických požadavků až po chyby v psaní v textu zadávací dokumentace. Námitka samotná má 10 stran,“ řekla Fričová.

Šéf BusLine Jakub Vyskočil, který je oficiálně jediným vlastníkem firmy, tvrdí, že soutěž obsahovala mnoho rozporných a neurčitých bodů. „Podle našeho názoru byla zadávací dokumentace zpracována tak špatně, že chyby v ní jsou nezhojitelné a způsobovaly nejasnosti takového charakteru, že by z naší strany nešlo o korektní nacenění celé zakázky. Zadavatele jsme upozornili jak podáním námitek, tak i v předešlých konzultacích,“ uvedl Vyskočil.

Mluvčí ÚOHS Martin Švanda potvrdil, že obdržel podnět na přezkoumání postupu zadavatele a zahájil správní řízení. „Návrh směřuje zejména proti zadávacím podmínkám,“ dodal Švanda. BusLine je pravidelným stěžovatelem u antimonopolního úřadu. Předseda ÚOHS Petr Rafaj byl v minulosti s někdejším majitelem, nyní trestně stíhaným Jiřím Vařilem, na společném výletě v Nizozemsku na zápase FK Jablonec s Ajaxem Amsterdam. Cestu mu podle zjištění MF DNES měla platit firma BusLine.

Jablonečtí radní v soutěži na desetiletý provoz MHD ve městě a okolí vybrali jako vítěze společnost About Me. Do soutěže přišly dvě nabídky: kromě About Me ještě Autobusová doprava, s. r. o. z Podbořan. Podbořanská firma nemá oficiálně nic společného s BusLine, v minulosti ale zdržovala některé soutěže, kde prodlužování nových smluv vyhovovalo především BusLine, a v oboru se dlouhodobě o propojení obou firem mluví. Cenový rozdíl byl značný: About Me nabídla 48,38 Kč bez DPH za jeden kilometr, podbořanská firma 69,88 Kč bez DPH:

Podbořanská firma v minulosti takto napadla například soutěž v Královéhradeckém kraji, kde BusLine rovněž působí. Vyskočil ale odmítl s AD Podbořany propojení. „Jde o obchodního partnera skupiny BusLine jako v případě mnoha jiných dopravních společností, se kterými máme nějakou obchodní spolupráci,“ uvedl Vyskočil.

Jablonec je dlouhodobou baštou společnosti BusLine. MHD v Jablonci sice několik let oficiálně provozoval Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), v Jablonci ale jezdily autobusy BusLine pro DPMLJ. V červenci 2018 BusLine smlouvu s DPMLJ vypověděla, dopravce vlastněný městy pak nebyl schopen dopravu v Jablonci zajistit sám a město na konci ledna 2019 uzavřelo přechodnou smlouvu na dva roky právě s BusLine. Té město dosud platí 53,01 Kč za kilometr. Výrazně nižší cenu získal Jablonec i v porovnání s jiným městem v kraji: v České Lípě, kde vyhrála BusLine v roce 2018, jezdí za 57,88 Kč bez DPH.

Dopravce má ročně najezdit 1,45 milionu kilometrů v Jablonci nad Nisou a okolních obcích sdružených do Dopravního sdružení obcí Jablonecka. Jde o Bedřichov, Janov nad Nisou, Lučany, Novou Ves, Pulečné a Rychnov u Jablonce nad Nisou.

About Me dosud zajišťuje několik linek v rámci Pražské integrované dopravy, už loni se firma pokoušela expandovat za hranice hlavního města, byla například v soutěži na provoz MHD v Jičíně.

Tagy BusLine Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
16 komentářů