Budoucnost dopravy je zelená. Do podcastu přijde vizionář a doyen českých inženýrů Jiří Pohl. Ptejte se.

Moderní mobilita je důležitým nástrojem k tomu, abychom se opět naučili žít poněkud klidněji a plnohodnotněji.

Pozvání do dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz přijal uznávaný expert na mobilitu, dopravní vizionář, železniční konstruktér a velký zastánce odklonu od fosilních paliv Jiří Pohl, který aktuálně pracuje na pozici Senior Engineer v tuzemské společnosti Siemens Mobility. Čtenáři deníku Zdopravy.cz jej znají z jeho občasných příspěvků na téma budoucnost dopravy.

Po absolvování dopravní průmyslovky začínal Pohl na železnici jako topič na parních lokomotivách, následně vystudoval elektrickou trakci na Vysoké škole dopravní v Žilině a řadu let pracoval pro ČKD, mimo jiné i jako hlavní konstruktér. Dnes své zkušenosti předává nastupující generaci odborníků na vysokých školách i v rámci Siemensu.

Jaká je budoucnost dopravy ve světě a v České republice? Jak to souvisí s podobou osídlení? Poroste dál segment individuální dopravy, nebo začne brzy narážet na své limity a rozvoj naopak zaznamená doprava veřejná? Jak moc tohle všechno ovlivní zelenající Evropa, která tlačí na co nejnižší uhlíkovou stoupu? Je Green Deal spíš hrozbou, nebo příležitostí? Bude v českých finančních možnostech do budoucna vůbec udržet takový rozsah veřejné dopravy, na který jsme dnes zvyklí, když ji postupně začnou zdražovat přísnější a přísnější ekologické požadavky na vozidla? Mají budoucnost lokálky? Je pohonem budoucnosti na silnicích elektřina, nebo půjde spíš jen o krátké vývojové stádium a pak bude nakonec všechno jinak? A co si myslí Jiří Pohl třeba o hyperloopu a nebo dalších futuristických vizích budoucího cestování?

Tyto a další otázky budeme s Jiřím Pohlem probírat při natáčení dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz. „Moderní mobilita je důležitým nástrojem k tomu, aby po poněkud turbulentním vývoji v průběhu dvacátého století, kdy obyvatelstvo opustilo své původní domovy i své původní hodnoty a odešlo pracovat do továren a kanceláří, bydlet do betonových staveb s umakartovými koupelnami, od kterých o víkendech utíkalo zpět do chalup s pruhovanými peřinami a kachlovými kamny, jsme se opět naučili žít poněkud klidněji a plnohodnotněji. S rodinou, se sousedy, v kontaktu s přírodou,“ napsal pro deník Zdopravy.cz Jiří Pohl letos na konci května v článku Je na místě cestujícím nabídnout pohodlnější, rychlejší a úspornější dopravní prostředek, než je automobil.

Položit Jiřímu Pohlovi své otázky můžete i vy. Pište je do komentářů k tomuto článku do úterního podvečera. Celý podcast přineseme tradičně v pátek v čase oběda.

Tagy budoucnost dopravy Jiří Pohl podcast Cesty Zdopravy.cz
151 komentářů