Budoucnost Arrivy? Nový investor nebo burza v Amsterdamu

Jednotka 845.2. po modernizaci v barvách Arriva vlaky. Foto: ArrivaJednotka 845.2. po modernizaci v barvách Arriva vlaky. Foto: Arriva

Deutsche Bahn tento týden začne se soutěží na prodej společnosti Arriva. Pokud budou nabídky nedostatečně vysoké, firma počítá s tím,

Deutsche Bahn tento týden začne se soutěží na prodej společnosti Arriva. Pokud budou nabídky nedostatečně vysoké, firma počítá s tím, že většinový balík akcií společnosti umístí na burzu Euronext v Amsterdamu. Pro český trh jde o zásadní majetkové posuny: Arriva je v Česku největším autobusovým dopravcem, od prosince výrazně expanduje na české koleje.

O vývoji v chystaném prodeji Arrivy informovala agentura Bloomberg. Odvolává se přitom na prospekt emitenta, který nedávno Deutsche Bahn odeslala na burzu v Amsterdamu a který předchází úpisu akcií. Umístění firmy se sídlem ve Velké Británii podle Bloombergu ukazuje na to, že Arriva v příštích letech věří v podstatně větší růst v kontinentální Evropě než ve své domovině, kde společnost vznikla.

Emise akcií na burze je je jednou z alternativ prodeje firmy, které se chce DB zbavit kvůli snížení své zadluženosti. Ve hře je ale přímý prodej: podle Bloombergu tento týden začne první kolo nabídek. Ve hře jsou investiční fondy či dceřiná společnost francouzských státních drah Keolis. DB chce prodejem Arrivy získat až 3,5 miliardy euro. Firmu ovládla v roce 2010 za 1,9 miliardy eur.

Arriva aktuálně zaměstnává ve 14 evropských zemích 53 tisíc lidí. Jasno o budoucím vlastníkovi má být do konce roku.

Tagy Arriva Deutsche Bahn
21 komentářů