Favoritem na koupi Arrivy nejsou dopravci, ale finanční investoři

Nová vozidla trutnovské MHD. Pramen: ArrivaNová vozidla trutnovské MHD. Pramen: Arriva

Americký fond Carlyle a německý správce aktiv DWS jsou podle agentury Reuters hlavními favority v soutěži o koupi společnosti Arriva.

Americký fond Carlyle a německý správce aktiv DWS jsou podle agentury Reuters hlavními favority v soutěži o koupi společnosti Arriva. Tu chtějí prodat Deutsche Bahn. Pro český trh jde o zásadní zprávu: Arriva je v Česku největším autobusovým dopravcem.

Reuters se odvolává na čtyři své zdroje. O prodeji by měla rozhodnout aukce, kterou povedou Deutsche Bank a Citi. Ty očekávají, že prodej Arrivy vynese nejméně 3,5 miliard eur, tedy přes 90 miliard korun.

Podle Reuters má o Arrivu zájem i americká investiční společnost Apollo a také dceřiná společnost francouzských státních drah SNCF Keolis. DWS má podat nabídku ve sdružení s dalšími finančními investory.

Deutsche Bahn koupila Arrivu v roce 2010. Firma letos oficiálně potvrdila, že prodej Arrivy je jednou z možností, jak snížit své zadlužení.  O prodeji by se mělo definitivně rozhodnout na podzim. DB ale nevyloučily i možnost, že namísto prodeje celé firmy umístí část Arrivy na burzu.

Arriva zaměstnává po celé Evropě celkem 53 tisíc lidí, za loňský rok vydělala 575 milionů eur při obratu 5,44 miliard eur.

Tagy Arriva Deutsche Bahn
2 komentáře