Budoucímu Pražskému okruhu ustoupila čerpací stanice MOL, ŘSD má již 85 % smluv na pozemky

Již neexistující čerpací stanice MOL u Štěrboholské radiály. Foto: Google Street ViewJiž neexistující čerpací stanice MOL u Štěrboholské radiály. Foto: Google Street View

Aktuálně běží u některých vyvlastňovací řízení.

Ze Štěrboholské radiály v Praze zmizela kvůli chystané stavbě části Pražského okruhu čerpací stanice, která byla umístěna ve směru od Černého Mostu. Důvodem je prodej pozemku, na kterém čerpací stanice stála, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). To využije parcelu pro stavbu napojení u Běchovic.

Za zhruba 7 000 metrů čtverečních zaplatí ŘSD společnosti MOL podle smlouvy 74,1 milionu korun, vyplývá z registru smluv. Znalecký posudek odhadl cenu na 49,8 milionu korun. ŘSD kupuje pouze pozemek, podmínkou bylo zbourání pumpy, která je vedená jako dočasná. Druhá čerpací stanice v protějším směru není stavbou dotčena a zůstane zde.

Situace napojení Pražského okruhu na Štěrboholskou radiálu. Foto: ŘSD

Výkup pozemků pro stavbu SOKP 511 z Běchovic na D1 běží již několik let. „Z celkového počtu potřebných smluv je uzavřeno 85 % a 15 % ještě chybí. V řešení je 14 případů vyvlastnění,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Za pozemky dosud ŘSD zaplatilo 2,795 miliardy korun.

Jedním z největších prodávajících je firma rodiny exministra zemědělství Miroslava Tomana.

ŘSD odkoupilo od rodiny exministra Tomana pozemky pro Pražský okruh za čtvrt miliardy korun

ŘSD chce začít se stavbou části Pražského okruhu ještě letos. Získalo již stavební povolení pro první stavební objekty. Běží záchranný archeologický výzkum a příprava území pro stavbu. Soutěž na zhotovitele stavby za 15 miliard pokračuje, termíny pro podání nabídek jsou posunuty do července.

ŘSD má první stavební povolení pro část Pražského okruhu, na koridoru vznikne provizorní přeložka

Tagy D0 511 Běchovice - D1 Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOKP 511
43 komentářů