Brno obhájilo post dvojky mezi českými letišti, počet cestujících stoupl meziročně o 153 %

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings při odletu z Brna. Foto: Pavel Rája / ČedokBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings při odletu z Brna. Foto: Pavel Rája / Čedok

Přes léto se bude z Brna létat do téměř 30 destinací.

Letiště Brno loni odbavilo téměř 472 tisíc cestujících, což je meziroční nárůst o 153 % a 87 % stavu před pandemií. Letišti pomohla zejména silná sezóna charterových letů k moři. Během léta se počty cestujících dostaly dokonce na úroveň před rokem 2019.

Vyplývá to z dat, které oznámilo letiště v tiskové zprávě. To počítá s růstem i letos. Přispět k tomu mají i nové destinace. Létat se bude například na Madeiru, Kapverdy a do Albánie. Jde o nové lety provozované Smartwings zejména pro Čedok. Letos bude v nabídce z Brna 29 destinací, šest je úplně nových.

Mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace roku 2022 patřila turecká Antalya, egyptská letoviska Hurghada a Marsa Alam, bulharský Burgas a řecký Heraklion a Rhodos. „Jsem rád, že se nám stále daří rozšiřovat nabídku letů z Brna a propojovat ho s dalšími destinacemi. I díky tomu očekáváme letos silnou sezonu a jsme na ni připraveni,“ řekl Zdeněk Šoustal, člen představenstva Letiště Brno.

Na konci března se vrátí do Brna druhá linka Ryanairu, dvakrát týdně bude létat do Bergama. Po více než deseti letech se také vrací sezónní spojení do Taby, což je vedle Hurghady a Marsy Alam další egyptská destinace, ze které si mohou cestující vybírat.

Návrat pravidelné linky do Bergama

Ještě v září brněnské letiště predikovalo, že celkové číslo odbavených cestujících by se na konci roku mělo pohybovat těsně pod 460 tisíci. Nakonec se ale toto číslo podařilo překonat ještě o více než 10 000 cestujících, což odpovídá 87 % předcovidového roku 2019.

„Za výsledky uplynulého roku stojí především letní měsíce, kdy červenec byl v porovnání s rokem 2019 lepší o 1200 pasažérů a srpen dokonce o 3100. Tento letní nápor jsme zvládli. Byla to pro nás alespoň částečná náplast za poslední roky ovlivněné pandemií,” dodal Šoustal.

Počet vzletů i přistání se na tuřanském letišti dohromady vyšplhal lehce nad 24 000. Každoročním rekordmanem v počtu uskutečněných letů je pravidelně celoroční linka na londýnské letiště Stansted.

Tagy BRQ Letiště Brno
39 komentářů