Brno má stavební povolení pro novou lanovku z Pisárek do Bohunic

Lanovka Pisárky - Kampus, vizualizace. Pramen: DPMB, dokumentace EIALanovka Pisárky - Kampus, vizualizace. Pramen: DPMB, dokumentace EIA

Město uvádí na svých stránkách zahájení stavby letos, není ale ještě ani vypsána soutěž na zhotovitele.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) získal poslední důležité razítko pro stavbu nové lanovky, která má propojit Lipovou ulici v Pisárkách s areálem Kampusu v Bohunicích. Lanovka má stavební povolení.

Vyplývá to z rozhodnutí Drážního úřadu. Kdy se bude ale stavět, není jasné. Brno na svých stránkách uvádí, že práce mají začít ještě letos, nebyla ale ještě vypsána soutěž.

Lanová dráha povede od budoucí multifunkční haly v areálu výstaviště přes dvě mezizastávky až ke konečné tramvají před Fakultní nemocnicí Brno. Hotovo má být v roce 2024, cenu město uvádí 950 milionů korun. Není jasné, kde město takovou částku nyní najde.

Má jít o jednolanovou oběžnou kabinovou lanovou dráhu s odpojitelným uchycením kabin pro osm osob. Délka je 1 731 metrů, převýšení 72,52 metrů. Výchozím bodem dráhy bude nástupní stanice Pisárky-Lipová, umístěná poblíž křižovatky ulic Hlinky a Lipová, kde navazuje na MHD a stávající zastávky tramvají, autobusů a trolejbusů. Trasa lanové dráhy povede mezi pavilonem Z a novým kulturně-sportovním pavilonem k mezistanici Riviéra před ulicí Bauerovou. Pak vystoupá nad řekou Svratkou k mezistanici Kampus. „Umístění navazuje na cyklisticky atraktivní a hodně využívané lokace Bike aréna Anthropos a Bike aréna Netroufalky,“ uvádí se v dokumentaci stavby . Konečná stanice před Fakultní nemocnicí Brno Bohunice ponese název Kampus – terminál. Stavba navazuje na tramvajovou trať ke Kampusu, která je prakticky hotová.

Mapa budoucí lanovky Pisárky - Kampus. Foto: Brno

Mapa budoucí lanovky Pisárky – Kampus. Foto: Brno

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB Drážní úřad lanová dráha Pisárky - Kampus
77 komentářů