Brno má první dvě zastávky MHD s porostem na střeše

Přístřešek brněnské MHD u hřbitova. Pramen: Město BrnoPřístřešek brněnské MHD u hřbitova. Pramen: Město Brno

V Brně byly v minulých dnech instalována první dva přístřešky na zastávkách MHD s takzvanou zelenou střechou. Konkrétně jde o

V Brně byly v minulých dnech instalována první dva přístřešky na zastávkách MHD s takzvanou zelenou střechou. Konkrétně jde o Výstaviště-hlavní vstup a Ústřední hřbitov. Město to oznámilo v tiskové zprávě. Do konce roku mají přibýt ještě dva zelené přístřešky, u Anthroposu a na Mendlově náměstí.

Výrobu a montáž zajišťoval Dopravní podnik města Brna, místa vytipoval podle frekvence cestujících, roli hrála i dlouhodobá absence jakéhokoliv přístřešku. Podle podniku je vedle atraktivnějšího vzhledu hlavní výhodou porostlé střechy lepší ochrana cestujících v letních vedrech.

Střechy přístřešků jsou osázeny netřesky a rozchodníky, což jsou nenáročné rostliny. Střechy tak prý není nutné zalévat, ani odvádět přebytečnou vodu. Jednou ročně je nicméně třeba porost pohnojit.

Podle vedení města jsou první zelené přístřešky testovací. „Na základě zkušeností se budeme na úrovni města rozhodovat, jaké typy přístřešků budou pro vytipované lokality vhodné, ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna budou připraveny ještě další dva typy. Projektem otevíráme diskusi o tom, jak by měl v budoucnu městský mobiliář vypadat,“ uvedl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl. Na území města obsluhují vozy MHD 1450 zastávek, z toho na 573 jsou umístěny přístřešky.

První zastávku MHD s porostlou střechou má od října i Praha. Na Hradčanské ji nechala namontovat společnost JCDecaux, která se stará o městský mobiliář. Jak dlouho ale na místě vydrží, není jasné, firmě v roce 2021 končí smlouva.

Tagy DPMB MHD Brno zastávka
25 komentářů