Brno bude mít první sdílenou zónu. Slibuje si od ní menší provoz před nádražím

Brněnské přednádraží po úpravě. Pramen: FB Piráti BrnoBrněnské přednádraží po úpravě. Pramen: FB Piráti Brno

Město reaguje na zrušení pěší zóny.

Brno bude zřejmě prvním městem v zemi, které využije novelizaci zákona o silničním provozu a zavedení takzvané sdílené zóny. V ní si jsou chodci, řidiči automobilů a cyklisti rovni. Vznikne před brněnským hlavním nádražím.

Brno sdílenou zónu vytvoří v přednádražním prostoru, a to při ulici Nádražní u obchodního centra Letmo. Město reaguje na situaci, kdy byla na stejném místě Krajským úřadem Jihomoravského kraje zrušena pěší zóna.

Sdílená zóna je pro lokalitu přednádraží ideální a pro tyto a jí podobné prostory byla koncipována. Na základě jednání s Krajským úřadem a policisty jsme navrhli nové značení, které tu bude v pondělí 22. ledna 2024 nainstalováno. V tomto zrychleném režimu chceme vyřešit nastalou situaci, která není pro nikoho komfortní,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Podle něj nemusí mít lidé obavy z velkého provozu. „Díky zákazům odbočení vlevo, které jsou zavedeny ve směru od Nových sadů na Koliště a z Koliště směrem na Benešovu, se na komunikaci při ulici Nádražní dostanou pouze rezidenti z blízké oblasti v okolí Novobranské nebo auta strážníků, policie či dopravní obsluha. Při dodržování dopravních předpisů není tedy možné, aby se v uvedené oblasti díky novému dopravnímu značení zvýšil počet vozidel,“ dodal Kratochvíl.

Maximálně 20 km/h

Město včera vydalo opatření obecné povahy, kterým stanovilo ve výše zmíněném prostoru sdílenou zónu. Dokument je vyvěšen na úřední desce, účinnosti nabývá 5. den od vyvěšení, tedy v sobotu 20. ledna. V pondělí 22. ledna 2024 zde bude osazeno nové dopravní značení.

Ve sdílené zóně je snížena rychlost na 20 km/h. V rámci sdílené zóny se všichni respektují a automobily nejsou chodcům nadřazeny. Přednost tu má pouze tramvaj. Pěší a a cyklisté mohou využívat celou šířku prostoru komunikace. Parkování jízdních kol a vozidel je povoleno jen na místech k tomu určených.

Město umožní zásobování místních podniků na 30 minut minut v ranních hodinách. U OC Letmo najdou řidiči i obrátková místa na parkování. Ta jsou k dispozici po celý den. Dodržování pravidel budou kontrolovat strážníci městské policie, připravuje se instalace kamer.

Přehledně: Sdílená zóna nebo P+D. Řidiče čekají od ledna nové značky, řeší parkování i odstup

Tagy brno sdílená zóna
82 komentářů