Brněnští radní schválili podjezd pro cyklisty pod Pisáreckou ulicí

Brno, cyklostezka podél Svratky, ilustrační foto. Pramen: Město BrnoBrno, cyklostezka podél Svratky, ilustrační foto. Pramen: Město Brno

Celkové náklady dosáhnou dle aktuálních odhadů 56 milionů korun.

Brněnští radní ve středu schválili investiční záměr zbudování podjezdu pro cyklisty a pěší pod Pisáreckou ulicí. Stavba by se měla uskutečnit v letech 2025 a 2026. Celkové náklady dosáhnou dle aktuálních odhadů 56 milionů korun. Cílem podle radních je „zvýšit bezpečnost průjezdu na nejvytíženější cyklistické trase na území Brna“.

„Křížení s ulicí Pisáreckou, kde je intenzita automobilové dopravy 18 000 vozidel denně, je nyní zajištěno řízeným přechodem a přejezdem pro cyklisty, který je však umístěn mimo přímou trajektorii cyklotrasy. Mnoho lidí si tak zkracuje cestu přímo přes komunikaci. Vytvořením mimoúrovňového křížení stezky pro pěší a cyklisty s Pisáreckou zajistíme bezkolizní a plynulejší pohyb cyklistů a chodců, ale zároveň nezbrzdíme dopravu v tomto rušném úseku,“ řekla primátorka Markéta Vaňková.

Město podle ní prověřovalo různé varianty řešení, jako nejvhodnější se ukázal právě podjezd pod hlavní komunikací. Délka podjezdu bude 48 metrů. Zdi oddělující nájezdovou a výjezdovou rampu včetně říms budou mít délku 140 metrů. Šířka podjezdu bude minimálně 4 metry.

„V rámci projektu je nutné upravit zhruba 60 metrů stávající kanalizace a také ostatní inženýrské sítě. Po vybudování protipovodňových opatření je na Pisárecké momentálně jedno z posledních úrovňových křížení na významné trase podél Svratky vedoucí z přehrady směrem k soutoku řek,“ doplnil radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Příprava stavby by podle něj mohla být dokončena ještě letos.

Tagy cyklodoprava v Brně
16 komentářů