British Airways čelí obří pokutě za únik dat zákazníků

Airbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British Airways

Britský úřad pro ochranu osobních údajů (Information Commissioner Office – ICO) chce udělit British Airways rekordní pokutu za únik osobních

Britský úřad pro ochranu osobních údajů (Information Commissioner Office – ICO) chce udělit British Airways rekordní pokutu za únik osobních dat zákazníků v loňském roce. Firmě hrozí pokuta 183,4 milionů liber, tedy přes pět miliard korun.

Úřad to dnes oznámil na svých webových stránkách.  Podle zákona mohla pokuta být ještě téměř třikrát vyšší, tedy až 4 % ročního obratu firmy. Navržená sankce je v objemu 1,5 % tržeb dopravce.

Podle úřadu došlo k úniku dat půl milionu zákazníků, dopravce původně uváděl číslo o 120 tisíc nižší. Úřad konstatoval, že zabezpečení dat u dopravce bylo velmi slabé.

Vyšetřováním zjistili, že byla odcizena přihlašovací hesla, čísla kreditních karet i detaily jednotlivých letenek včetně jmen a adrese. „Osobní data jsou osobní. Pokud organizace selže v jejich ochraně a dojde k jejich odcizení, je to více než jen nepříjemnost,“ řekla šéfka úřadku Elizabeth Denhamová.

V letectví nejde o první případ takto ukradených dat, případ British Airways je ale zdaleka největší.

Šéf British Airways Alex Cruz v prohlášení uvedl, že je překvapen a zklamán rozhodnutím úřadu. Podle něj firma na kriminální čin rychle reagovala. „Nenašli jsme důkaz o tom, že by došlo následně k podvodu s odcizenými daty,“ uvedl Cruz. Firma se proti pokutě odvolá.

Pokuta vyvolala ve Velké Británii velký ohlas, jde o první trest za porušení nového nařízení o GDPR.

Tagy British Airways únik osobních dat
1 komentář