Británie chce obnovit tratě zavřené při masivním rušení v 60. a 70. letech

Odbočka v Poulton-le-Fylde na nepoužívanou trať do Fleetwoodu. Snímek z roku 2008. Autor:By Dr Greg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11582933Odbočka v Poulton-le-Fylde na nepoužívanou trať do Fleetwoodu. Snímek z roku 2008. Autor:By Dr Greg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11582933

Nová britská vláda přišla s plánem obnovy tratí, které byly před 50 lety v rámci úspor uzavřeny provozu a ponechány

Nová britská vláda přišla s plánem obnovy tratí, které byly před 50 lety v rámci úspor uzavřeny provozu a ponechány svému osudu. Ministr dopravy Grant Shapps už nechal zřídit vládní fond, kde je prozatím 500 milionů liber (cca 15 miliard korun). Ty mají posloužit k obnově méně zanedbaných tratí a vypracování studií proveditelnosti u dalších.

Do samotné obnovy by pak mohly jít v příštích letech miliardy liber. O peníze mohou žádat i města, která o železniční spojení přišla. Plán na obnovu tratí byl jedním z volebních hesel konzervativců. Informují o tom britská média včetně BBC. Opoziční labouristé označili snahu za bezvýznamnou s tím, že za 500 milionů liber se dá znovu otevřít zhruba 25 mil (40 km) tratí.

„V mnoha městech se stále nezhojily jizvy, které vznikly zavřením místní železnice před více než pěti dekádami,“ uvedl Shapps tento týden při návštěvě hrabství Lancashire na severozápadě Anglie. Právě zdejší trať Poulton-le-Fylde – Fleetwood má být obnovena jako první. Druhá na seznamu pak je trať Ashington – Blyth – Seaton Delaval – (Newcastle) v hrabství Northumberland na severovýchodě Anglie. Vlaky by se sem mohly vrátit koncem roku 2022.

Britská železniční síť prošla v 60. a začátkem 70. let výraznou redukcí, pod kterou byl podepsaný především tehdejší šéf British Railways Richard Beeching. Ten začátkem 60. let nechal vypracovat takzvanou Beechingovu zprávu, podle které se při rušení tratí v následujících letech postupovalo.

Státní British Railways vznikly znárodněním čtyř soukromých firem a topily se v dluzích. Úsporná opatření spočívající v rušení tratí a spojů dodnes nesou název Beeching cuts a v Británii budí vášně. V rámci akce bylo zavřeno zhruba 8000 kilometrů tratí a 2300 stanic.

Tagy obnova tratí Top Velká Británie
95 komentářů