Bratislava uplatní celou opci na turecké Otokary. Získá přes tři další desítky autobusů

Autobusy Otokar Kent C pro provoz v Bratislavě. Foto: DPBAutobusy Otokar Kent C pro provoz v Bratislavě. Foto: DPB

Dohromady má do konce roku sloužit v barvách bratislavského dopravního podniku na 71 autobusů značky Otokar.

Bratislavský dopravní podnik (DPB) na svých sociálních sítích oznámil uplatnění celé opce na nákup autobusů od tureckého výrobce Otokar. K současným 40 kloubovým strojům, které už jsou v provozu, tak dopravce přikoupí dalších 31. Vozidla by se mohla v ulicích hlavního slovenského města objevit ještě tento rok. DPB si od zakoupení autobusů slibuje především zvýšení komfortu jak pro cestující, tak pro řidiče. Ti mají v kabině například ledničku.

Jde o nízkopodlažní autobusy, kterou jsou klimatizované. V jednom autobuse je 39 míst k sezení s koženkovým potahem. Stroje jsou také vybaveny wifi, USB nabíječkami a systémem pro automatické počítání cestujících. Autobusy mají sloužit na nejvíce vytížených městských linkách v Bratislavě.

Součástí vybavení je také kamerový systém a informační panely. Vnitřní informační tabule budou ukazovat v reálném čase i odjezdy návazných linek. Nové autobusy splňují emisní normu Euro VI, stupeň D. Pohon zajišťuje motor výrobce DAF, automatická převodovka je z dílny firmy ZF. Informační systém dodala společnost BUSE.

Otokar vyhrál soutěž na dodávku nových kloubových autobusů loni na konci května. V soutěži nabídl nejnižší cenu: 254 950 eur za jeden autobus – tedy v přepočtu 6,4 milionu korun za kus. Podle dopravního podniku se podařilo ušetřit více než pět milionů eur oproti původnímu odhadu. V tendru porazil Otokar výrobce SOR Libchavy, Solaris a Mercedes-Benz.

Tagy Bratislava Otokar
9 komentářů