Bratislava rozšíří své trolejbusové tratě, investuje miliony eur

Bratislavský trolejbus v ulicích města. Foto: DPBBratislavský trolejbus v ulicích města. Foto: DPB

Investice poputují do více než tří desítek kilometrů trolejbusových tratí napříč Bratislavou.

Bratislava společně s podporou slovenského ministerstva dopravy investuje miliony eur do přípravy a rozšíření svých trolejbusových tratí. V budoucnu chce slovenské hlavní město nahradit některé autobusové linky trolejbusovým provozem a rozšířit provoz do dalších lokalit.

Cestující v Bratislavě se dočkají šestnácti kilometrů nových tratí a dalších deset kilometrů projde opravou. Po dokončení spojí trolejbusy následující úseky: Patrónka – Mlynská dolina – Riviéra, Trenčianska – Hraničná – Grófska niva, Bulharská – Galvaniho – Avion Shopping Park a Autobusová stanica – Nové SND. Modernizací pak projde trať od Patrónky k hlavnímu nádraží. Na trať na Dlhých dieloch se pak propojí i se zbytkem trolejbusové sítě.

Resort dopravy Bratislavě přispěje částkou 2,8 milionu eur na projektové práce. S prvními pracemi na rekonstrukcích se začne v první polovině tohoto roku. Plánovány jsou investice ve výši 768 tisíc eur. Náklady mimo projektové práce mají plně uhradit fondy EU z Operačního programu Integrované infrastruktury.

Část tratí se také bude muset upravit pro použití tříčlánkových trolejbusů, které mají vyjet už v příštím roce. Do té doby se tak musí rekonstruovat například troleje mezi ulicemi Záhradnícka a Karadžičova.

Proměnou projde i vozidlový park. Bratislavě dodá šestnáct tříčlánkových strojů za šestnáct milionů eur konsorcium firem Škoda a Solaris, vítězem soutěže na dvanáctimetrové trolejbusy je SOR.

Tagy Bratislava Dopravný podnik Bratislava DPB
9 komentářů