Solaris ukázal podobu velkokapacitních trolejbusů, které bude vyrábět pro Bratislavu se Škodou

Nový trolejbus Solaris Trollino 24 pro Bratislavu. Foto: SolarisNový trolejbus Solaris Trollino 24 pro Bratislavu. Foto: Solaris

Ve slovenské metropoli začnou nové trolejbusy jezdit od roku 2023.

Polský výrobce Solaris Bus & Coach představil podobu nových velkokapacitních trolejbusů Solaris Trollino 24. Prvním zákazníkem bude Dopravný podnik Bratislava (DPB), pro který je dodá ve spolupráci se Škodou Electric.

Podobu nových trolejbusů výrobce představil v tiskové zprávě. Sdružení porazilo v tendru na 16 trolejbusů švýcarského výrobce HESS. Tříčlánkový trolejbus bude poháněn dvěma trakčními motory o výkonu 160 kW. Jeho součástí budou i trakční baterie na střeše druhého článku, které budou dobíjeny při jízdě z trolejového vedení.

Kapacita trolejbusu bude 160 cestujících, z toho 60 míst k sezení. Nad dveřmi v uspořádání 2-2-2-2-2 budou umístěny senzory počítání cestujících. Trolejbus bude klimatizovaný, vybaven wi-fi, USB nabíječkami, LED osvětlením a informačním systémem. Součástí bude i kamerový systém včetně 7 kamer umístěných na karosérii vozidla.

Za 16 tříčlánkových trolejbusů zaplatí DPB 16,76 milionu eur. Dopravce velkokapacitní vozy loni testoval na lince 201, která patří mezi nejvytíženější ve městě a vede z hlavního nádraží na sídliště Vrakuňa. Nové trolejbusy vyjedou v roce 2023.

Nový trolejbus Solaris Trollino 24 pro Bratislavu. Foto: SolarisNový trolejbus Solaris Trollino 24 pro Bratislavu. Foto: SolarisNový trolejbus Solaris Trollino 24 pro Bratislavu. Foto: Solaris
Tagy Dopravný podnik Bratislava Škoda Electric Solaris Bus & Coach Solaris Trollino 24 velkokapacitní trolejbusy
45 komentářů