Glacier Express vyjel s nejluxusnějším vozem. Za 15 tisíc se vezete na českých sedačkách

Nová třída Excellence. Foto: Glacier ExpressNová třída Excellence. Foto: Glacier Express

Společnost Glacier Express nasadila poprvé do běžného provozu nové vozy na své spoje mezi Zermattem a Svatým Mořicem. Nová třída

Společnost Glacier Express nasadila poprvé do běžného provozu nové vozy na své spoje mezi Zermattem a Svatým Mořicem. Nová třída Excellence nabízí cestujícím za patřičnou cenu nejluxusnější svezení na železnici v celých Alpách. Vozidlo má i českou stopu: luxusní sedačky jsou z produkce firmy Borcad, která sídlí ve Fryčovicích.

V nové třídě Excellence má každý cestující garantované místo u okna a tím zajištěn nejlepší výhled. Během osmihodinové jízdy přes 291 mostů a skrze 91 tunelů si mohou vychutnat osobní servis včetně jídla připraveného na palubě nebo občerstvení v palubním Glacier Baru.

Nejpomalejší expres světa, jak se Glacier Expressu také přezdívá, se stal jednou z největších železničních atrakcí na světě, od roku 1930 se s ním svezly miliony cestujících. Provozuje ji společnost Glacier Express, která je společným podnikem Rhätische Bahn a Matterhorn-Gotthard Bahn.

„Cestující nás opakovaně žádali, zda nenabídneme ještě něco více než naši první třídu,“ říká Fernando Lehner, generální ředitel Matterhorn Gotthard Bahn. Koncept nového vozu vznikl v roce 2016 ve spolupráci s designovým studiem Nose. Nové vozy vznikly nakonec v depu Rhätische Bahn v Landquartu.  Sedadla s názvem Comfort jsou z produkce Borcad Fryčovice.

Nová třída Excellence. Foto: Glacier ExpressNová třída Excellence. Foto: Glacier ExpressSlavnostní roll out nového vozu s třídou Excellence. Foto: Glacier ExpressSlavnostní roll out nového vozu s třídou Excellence. Foto: Glacier ExpressNová třída Excellence. Foto: Glacier ExpressGlacier Express v údolí Rýna. Foto: Rhätische BahnJízda Glacier Express Rýnskou soutěskou. Foto: Rhätische BahnWiesenský viadukt na trati mezi Filisurem a Davosem je nejvyšší v celé síti Rhätische Bahn. Foto: RhBGlacier Express na výjezdu ze stanice Versam-Safien. Foto: Jan SůraGlacier Express na viaduktu Landwasser. Foto: Rhätische BahnGlacier Express stoupám údolím Albuly ke stanici Preda a tunelu Albula. Foto: Rhätische BahnGlacier Express na Albulabahn. Foto: Rhätische Bahn

Dopravce očekává, že nová třída pomůže do Glacier Expressu přitáhnout další cestující. Celkem bude nasazovat dva luxusní vozy.

Luxus si firma patřičně nacenila: ve voze je možné cestovat jen za příplatek 420 švýcarských franků k ceně jízdenky 1. třídy 268 franků za celou trasu. Jde v přepočtu o více než patnáct tisíc korun.

Tagy Borcad Glacier Express
20 komentářů