Bombardier představil model nové tramvaje pro Drážďany

Tramvaj Flexity na vizualizaci v historickém centru Drážďan. Foto: BombardierTramvaj Flexity na vizualizaci v historickém centru Drážďan. Foto: Bombardier

Společnost Bombardier představila model v měřítku 1:1, který ukazuje podobu nových tramvají Flexity pro Drážďany. Nový typ má začít jezdit

Společnost Bombardier představila model v měřítku 1:1, který ukazuje podobu nových tramvají Flexity pro Drážďany. Nový typ má začít jezdit v saské metropoli od roku 2022.

Takzvaný mock-up ukazuje nejen vnější design, ale i uspořádání interiéru. K vidění je až do 19. ledna v drážďanském dopravním muzeu. Dopravní podnik Dresdner Verkehrsbetriebe (DVB) si objednal celkem třicet těchto tramvají.

Za dodávku včetně servisu na 24 let zaplatí drážďanská firma 197 milionů euro, tedy zhruba pět miliard korun. Samotná tramvaj bez servisu vychází na 4,2 milionů eur. Dopravnímu podniku přispěje výrazně Evropská unie, dotace je celkem 102,8 milionů eur.

Součástí smlouvy je i opce na dodávku dalších deseti tramvají i prodloužení servisu o dalších osm měsíců. Vozidla budou vybavena novými asistenčními systémy pro zvýšení bezpečnosti, například detektorem překážek.

V Drážďanech už jezdí starší generace tramvají Flexity, nové budou kapacitně zhruba o desetinu větší, přepraví až 290 lidí. Budou nízkopodlažní, sezení bude v uspořádání 2+2. Větší mají být oproti stávají generaci také okna. Dodávky mají začít v roce 2021, poslední ze zakázky má Bombardier dodat v roce 2023. Firma počítá s tím, že je bude vyrábět ve svých závodech v Sasku: ke svařování karoserie dojde v Görlitz, k finální montáži v Budyšíně.

Objednaná nová vozidla nesou typové označení NGT DX DD. NGT je zkratka pro nízkopodlažní kloubový železniční vůz, DX pro podvozky s deseti nápravami a DD pro Drážďany.

Tramvaj bude dlouhá 45 metrů, na šířku bude mít 2,65 metrů, o 35 centimetrů více než stávající generace. Podle výrobce ale nebude nutné kvůli tomu upravit zastávky. Výrazně větší jsou nástupní dveře i samotný prostor mezi sedačkami. Tramvaj bude plně klimatizována, vybavena zásuvkami pro dobíjení elektroniky či wi-fi připojením. Osvětlení interiéru bude pomocí LED, bude se měnit podle intenzity světla během dne.

Model nové tramvaje pro Drážďany. Foto: FB saského ministerstva hospodářství, práce a dopravyModel nové tramvaje pro Drážďany. Foto: FB saského ministerstva hospodářství, práce a dopravyInteriér nové tramvaje pro Drážďany. Foto: FB saského ministerstva hospodářství, práce a dopravyInteriér nové tramvaje pro Drážďany. Foto: FB saského ministerstva hospodářství, práce a dopravyInteriér nové tramvaje Flexity pro Drážďany. Foto: BombardierTramvaj Flexity na vizualizaci v historickém centru Drážďan. Foto: BombardierDresden, Germany-  September 8, 2015 : Theatre Square (Theaterplatz) in the historic center of Dresden,to the right-Katholische Hofkirche. Center of the Old Town.Saxony, Germany.
Tagy bombardier Drážďany DVB Flexity
21 komentářů