Boj o silniční zakázky pokračuje, cena nového úseku u Ktové klesla proti rozpočtu o 26 %

Vizualizace budoucího řešení silnice I/35 u Ktové. Foto: ValbekVizualizace budoucího řešení silnice I/35 u Ktové. Foto: Valbek

Stavební firmy pokračují ve výrazném zlevňování nabídky budování silnic pro stát.  Ukazuje to další velká zakázka Ředitelství silnic a dálnic

Stavební firmy pokračují ve výrazném zlevňování nabídky budování silnic pro stát.  Ukazuje to další velká zakázka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na odstranění úrovňového přejezdu u Ktové na silnici I/35.

Do soutěže s odhadovanou cenou 200,3 milionů korun přišlo celkem osm nabídek, nejnižší z nich je za necelých 148 milionů korun, tedy o 26 % níže, než je rozpočet.

Oproti zvyklostem z jiných zakázek ŘSD nezveřejnilo seznam s názvy firem, které podaly nabídky, pouze je očíslovalo. Přehled nabídek ukazuje značné rozdíly: čtyři firmy nacenily dráž, než stanovil rozpočet. Osm soutěžících je na poměry českého silničního stavitelství v posledních letech nadprůměrný počet. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl uvedl včera na Twitteru, že jde o nabídku od sdružení M-Silnice a Firesta-Fišer.

Zakázka počítá s vybudováním 1,1 kilometru dlouhé přeložky o šířce 9,5 metru. Podél přeložky povede ještě místní komunikace, která bude sloužit i jako cyklostezka. Hotovo má být v roce 2022. Hlavní práce proběhnou v příštím roce, kdy jsou naplánované tři výluky kvůli osazení nového mostu nad přeložkou. Křížení trati bude nově mimoúrovňové, vznikne tu železniční nadjezd.

I když nejde o příliš rušnou trať, podle ŘSD je snahou eliminovat na silnicích I. třídy úrovňové přejezdy. Stavba neřeší pouze odstranění úrovňového křížení silnice s železniční tratí, ale vylepší také směrové vedení silnice (odstraní tzv. „esíčko“). Součástí stavby je také přestavba stávající křižovatky na okružní křižovatku v obci Ktová.

Detailněji se deník Zdopravy.cz zabýval touto křižovatkou v květnu při vypsání soutěže.

Odstranění přejezdu ve Ktové a nová přeložka s podjezdem na silnici I/35. Foto: ŘSD

Odstranění přejezdu ve Ktové a nová přeložka s podjezdem na silnici I/35. Foto: ŘSD

Tagy I/35 Ktová odstranění úrovňových přejezdů Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
20 komentářů