Boj o D11. ŘSD zveřejnilo dokumenty o předání staveniště. Eurovia dostane přidáno

To bylo v říjnu slávy, aneb šéfové stavebních firem s premiérem na D11. Pramen: ŘSDTo bylo v říjnu slávy, aneb šéfové stavebních firem s premiérem na D11. Pramen: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic se nechce vzdát smlouvy na stavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic, kterou včera vypovědělo

Ředitelství silnic a dálnic se nechce vzdát smlouvy na stavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic, kterou včera vypovědělo sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky, a současně nehodlá firmám zaplatit peníze navíc. ŘSD dnes zveřejnilo zápis z předání staveniště i opakované výzvy, aby firmy začaly stavět. Spor nakonec ale míří k dohodě a firmy nejspíše začnou stavět.

ŘSD zveřejnilo dokumenty před dnešním jednáním ministra dopravy Dana Ťoka se zástupci stavebních firem. „Odmítáme slova o nečinnosti z naší strany. V dokumentech je jasně popsáno, že došlo k předání staveniště i jsme firmy opakovaně vyzývaly, aby konaly,“ vysvětlil zveřejnění dokumentů mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Jednání u ministra nakonec vedlo k tomu, že Eurovia výpověď stáhne a smlouva bude pokračovat. Pro stát to nebude ale zadarmo.

Nový dodatek má být vytvořen do 15. února, pak by měly obě strany sporu vzít své odstoupení od smlouvy zpět. Sdružení firem žádalo 200 milionů korun navíc.

Zápis z úvodního kontrolního dne, ke kterému došlo na konci září, stavební firmy nikdy nepodepsaly, stejně jako protokol o převzetí staveniště. Podle zástupců stavebních firem v zápise mělo dojít k zahájení stavby 5. října. To se ale nestalo. Už 15. října ŘSD vyzvalo firmy k tomu, aby začaly stavět a podepsaly zápis, opakované výzvy odešly ještě 20. října a v listopadu.

Sdružení včera oznámilo, že podmínečně odstupuje od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic. Vinu vidí právě na straně investora, který údajně nepřipravil staveniště. „Ředitelství silnic a dálnic se přitom nijak nemá k tomu, aby plochy určené pro výstavbu do potřebného stavu uvedlo,“ sdělil v pondělí šéf Eurovie Martin Borovka. Podle něj jsou firmy ochotny pozemky uvést do „patřičného“ stavu, ŘSD by si ale práce muselo objednat, tedy i zaplatit. Borovka dodává, že firmám se zkracuje lhůta na provedení stavby. „Nečinností ŘSD, které mělo oznámit termín zahájení stavby a neučinilo tak, došlo současně k vypršení cenové nabídky na tuto stavbu. Nyní má sdružení dle smlouvy nárok na její opětovné sjednání a to tak, aby zohlednila cenový nárůst vstupních surovin a služeb za dobu, která mezitím uplynula,” doplnil obchodní ředitel Metrostavu Karel Volf.

Sdružení firem podepsalo smlouvu loni v srpnu, rok po podání nabídky. Ta byla o 35 % nižší než předpokládaný rozpočet. „Společnost Eurovia svou nabídku na stavbu D11 kalkulovala stejně jako ostatní uchazeči v soutěži a podpisem smlouvy i symbolickým poklepáním se za vysoutěženou cenu postavila. Nyní bez ohledu na výsledek výběrového řízení chce více peněz,“ reagoval šéf ŘSD Jan Kroupa. S cenou 160 milionů za kilometr by mohla být tento úsek D11 jednou z nejlevnějších dálnic v porevoluční historii českého stavitelství.

Stát měl na výběr dvě varianty: přistoupit na požadavky stavebních firem a zaplatit jim více, nebo zakázku znovu vysoutěžit i s rizikem výrazně vyšší ceny. Může jít současně o nebezpečný precedens: podobných smluv vysoutěžených za výrazně nižší ceny, než jsou na trhu nyní, má ŘSD více, například na nedaleké D35.

EDIT: V textu byl původně zaměněn zápis o převzetí staveniště s prvním kontrolním dnem. Za chybu se omlouváme.

Tagy D11 D11 Hradec Králové - Smiřice eurovia metrostav Ředitelství silnic a dálnic ŘSD swietelsky
31 komentářů