Boeing získal nové zakázky na 737 MAX, v Dubaji ale výrazně kraloval Airbus

Boeing 777X v Dubaji. Foto: BoeingBoeing 777X v Dubaji. Foto: Boeing

Airbus vede letos nad Boeingem výrazně v objednávkách i dodávkách nových letadel.

Letecký veletrh Dubai Airshow přinesla objednávky na stovky nových letadel a nechal připomenout lepší časy oboru, kdy každá podobná akce končila oznámení desítek nových kontraktů. Výsledky nových kontraktů ze Spojených arabských emirátů ukazují hlavně velkou převahu Airbusu.

Boeing sice upoutal velkou pozornost zejména předváděcími lety nového dálkového letadla 777X včetně akrobatických kousků, jeho evropský rival si ale z Dubaje veze čtyřikrát více objednávek na nová letadla.

Největší obchod oznámil Boeing až v závěru: od nového indického dopravce Akasa Air získal objednávku na 72 letadel 737 MAX. Boeing do té doby oznamoval objednávky jen v řádu jednotek letadel, zejména na 787 a nákladní letouny. Akasa Air má zahájit provoz příští rok. Hodnota kontraktu podle katalogových cen činí téměř devět miliard dolarů (zhruba 200 miliard Kč).

Airbus v Dubaji získal 407 zakázek na nová letadla, nejvíce pak od Indigo Partners na 255 letadel a 111 strojů pro Air Lease Corporation. Špatnou zprávou pro Boeing je i skutečnost, že Airbus už má zakázky na A350 v nákladní verzi.

Náskok Airbusu je patrný i v letošním objemu dodaných letadel: do konce října převzali zákazníci 459 letadel, u Boeingu 268. Z velké části jde ale o dávno vyrobená letadla 737 MAX, která byla jen odstavena.

Tagy Airbus boeing Dubai Airshow
12 komentářů