Boeing získal důležitý souhlas k převzetí Embraeru i obří půjčku

Embraer E2 a Boeing 737, vlajkové lodi v oblasti úzkotrupých letadel obou výrobců. Foto: BoeingEmbraer E2 a Boeing 737, vlajkové lodi v oblasti úzkotrupých letadel obou výrobců. Foto: Boeing

Boeing může podle brazilských úřadů převzít výrobu komerčních letadel Embraer. Tamější antimonopolní úřad CADE rozhodl po dlouhém zkoumání, že nákup

Boeing může podle brazilských úřadů převzít výrobu komerčních letadel Embraer. Tamější antimonopolní úřad CADE rozhodl po dlouhém zkoumání, že nákup divize neohrozí situaci na trhu. Ve stejný den vyšlo současně najevo, že se Boeingu podařilo zajistit financování na pokrytí ztrát způsobených uzemněním letadel 737 MAX.

Boeing souhlas úřadů oznámil v tiskové zprávě . Zbývá mu ještě získat souhlas Evropské komise. Fúzí se posílí dominance dvou největších výrobců letadel na světě i v segmentu menších proudových letadel; Airbus už dříve ovládl výrobu modelu CSeries od Bombardieru, který přejmenoval na A220.

Americký výrobce má za Embraer zaplatit 4,2 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 96 miliard korun), v divizi získá podíl 80 %. Boeing již dříve uvedl, že od spojení očekává velkou synergii, bude moci zákazníkům nabízet i letadla v segmentu, v kterém dosud není.

Souhlas brazilského úřadu je pro Boeing důležitý, zásadnější ale bude verdikt Evropské komise. Ta již loni oznámila, že zjišťuje, zda by akvizice Boeingu neohrozila hospodářskou soutěž. Obává se, že Embraer v důsledku transakce přestane fungovat jako třetí největší hráč ve výrobě komerčních letadel a že konkurenti z Číny, Japonska a Ruska jej v příštích pěti až deseti let nebudou schopni nahradit.

Embraer minulý týden oznámil, že nechce zůstat jen u proudových letadel, ale že se začíná zajímat i o trh turbovrtulových strojů.

Pro Boeing jde o další dobrou zprávu za poslední dny. O víkendu poprvé vzlétl s novým modelem 777X, včera navíc vyšlo najevo, že se podařilo firmě zajistit nové úvěry, které pomohou firmě překonat období hlubokých ztrát způsobených uzemněním letadel 737 MAX.

Podle televize CNBC jde o úvěry v hodnotě přes 12 miliard dolarů od různých bank. CNBC i Reuters se odvolávají na své zdroje. Boeing zítra představí své výsledky, kde lze očekávat i informaci o krytí ztrát.

Tagy boeing Embraer
4 komentáře