Boeing se dohodl na ovládnutí Embraeru, čeká na souhlas brazilské vlády

Embraer E2 a Boeing 737, vlajkové lodi v oblasti úzkotrupých letadel obou výrobců. Foto: BoeingEmbraer E2 a Boeing 737, vlajkové lodi v oblasti úzkotrupých letadel obou výrobců. Foto: Boeing

Výroba brazilských letadel Embraer bude nově spadat pod  americký Boeing. Obchod, o kterém se mluví téměř rok, dnes pokročil do

Výroba brazilských letadel Embraer bude nově spadat pod  americký Boeing. Obchod, o kterém se mluví téměř rok, dnes pokročil do další fáze: dohody mezi oběma firmami o strategickém partnerství. Rozhodnuto ale ještě není, souhlasit musí brazilská vláda.

Spojení obou firem oznámily Boeing a Embraer ve společné tiskové zprávě. Podle ní došlo k dohodě o vytvoření společného podniku, ve kterém bude mít Boeing 80 %, zbytek bude mít Embraer. Firmu má vést dál brazilský management. Boeing za podíl ve firmě zaplatí 4,2 miliardy dolarů.

Boeing tak získá do svého portfolia výrobce letadel, která aktuálně aerolinkám není schopný nabídnout: menší proudová letadla hlavně na kratší regionální linky. Podobný krok udělal Airbus, který ovládl od Bombardieru výrobu letadel CSeries a přejmenoval je na Airbus A220. Boeing zatím počítá s tím, že výroba poběží dál v Brazílii.

Boeing se s Embraerem na společném postupu dohodl už letos v létě, téměř půl roku trvalo další dojednávání podmínek společného byznysu.

Embraer se s Boeingem dohodl i na společném podniku pro vývoj a výrobu vojenského letadla KC-390, v něm bude mít hlavní podíl stále Embraer. Jeho části vyrábí i Aero Vodochody.

Transakci musí schválit ještě brazilská vláda. Čeká se, že transakce projde, protože se Brazílie nevzdá kontroly nad vojenskou divizí Embraeru.

Tagy boeing Embraer
2 komentáře