Boeing uzemnil osm téměř nových dreamlinerů kvůli prasklinám

Předávací ceremoniál nového Boeingu 787-10 pro Singapore Airlines. Foto: Singapore AirlinesPředávací ceremoniál nového Boeingu 787-10 pro Singapore Airlines. Foto: Singapore Airlines

Potíže se týkají letadel, která nedávno převzali tři dopravci. Boeing nařídil jejich okamžitou kontrolu.

Americký výrobce letadel Boeing čelí dalšímu problému s kvalitou svých letadel. Třem provozovatelům letadel 787 Dreamliner nařídil okamžité odstavení celkem osmi strojů kvůli podezření na možné praskliny v trupu.

Na problém upozornila odborný letecký server The Air Current, Boeing později informaci potvrdil, stejně tak trojice dopravců. Jde konkrétně o United Airlines, Air Canada a Singapore Airlines.

Zpráva o technických problémech přichází v době, kdy Boeing vážně zvažuje ukončení výroby dreamlinerů v jednom ze svých dvou závodů a koncentraci do jediného. Dosud se dreamlinery vyrábí v North Charlestonu v Jižní Karolíně a Everettu.

Praskliny se měly objevit ve spojení trupu s křídly a dál směrem do zadní části trupu. Všech osm letadel má být zkontrolováno, než znovu poletí. Na rozdíl od nedávné doby uzemnění v těchto týdnech neznamená pro aerolinky zásadní komplikaci v provozu. Poptávka po létání je tak slabá, že velká část letadel je i tak na zemi.

Podle serveru jde o letadla, která byla vyrobena v Charlestonu a dodána zákazníkům v minulých měsících. Na kvalitu produkce z tohoto závodu si v minulosti stěžovali někteří zákazníci, například KLM. Americká média upozornila na řadu pochybení v závodě od nedostatečné kontroly až po porušování bezpečnosti pravidel práce.

Dreamlinery jsou v provozu od roku 2011, Boeing se počtem vyrobených kusů blíží k tisícovce letadel.

Tagy 787 Air Canada boeing Boeing 787 Boeing 787 Dreamliner praskliny Singapore Airlines Top united airlines
10 komentářů