Boeing potvrdil další problém s kvalitou dreamlinerů, týká se většiny letadel

Výroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: BoeingVýroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: Boeing

Možné problémy dreamlinerů se týkají téměř devíti stovek letadel, podle Boeingu ale neohrožují bezpečnost.

Jen týden po oznámení problémů s kvalitou výroby dreamlinerů v závodě v North Charlestonu v Jižní Karolíně potvrdil Boeing nalezení další závady na svých dálkových letadlech. Tentokrát připustil podstatně větší rozsah problému u již vyrobených strojů.

O problému informovaly Seattle Times. Jde konkrétně o závadu v oblasti výškového kormidla, zjednodušeně nazývaného „výškovka“. Boeing potvrdil, že při montáži této části v Salt Lake City mohlo dojít k porušení výrobního předpisu. Určité díly byly spojeny větší silou, než předepisoval výrobní manuál. Kvůli tomu mohlo dojít k narušení struktury této části letadla a předčasnému „zestárnutí“.

Boeing uvedl, že žádné z těchto letadel se ještě nedostalo do fáze předčasného „zestárnutí“ a nejde o problém, který by okamžitě ohrožoval bezpečnost při provozu. Firma se aktuálně zaměří na kontrolu této části u letadel, která ještě nedodala zákazníkům.

Problém se týká většiny vyrobených letadel: podle Boeingu celkem 893 dreamlinerů z celkového počtu 982 vyrobených. Minulý týden Boeing třem provozovatelům letadel 787 Dreamliner nařídil okamžité odstavení celkem osmi strojů kvůli podezření na možné praskliny v trupu.

Boeing včera oznámil současně i data o dodávkách a objednávkách letadel za srpen. V nich po dlouhé době figuruje nová zakázka na Boeingy 737 MAX 8. Kromě již dříve oznámeného zájmu Enter Air je v seznamu i objednávka na tři kusy od neidentifikovaných zákazníků.

Z celkového počtu objednaných letadel ale za srpen ubylo dalších 91 strojů. Za letošní rok přišel Boeing už o 955 objednávek na stále uzemněné stroje, v objednávkových knihách má ale stále 3 408 letadel. Za srpen dodal Boeing 13 letadel, v červenci jen 4.

Tagy 787 boeing Boeing 787
11 komentářů