Boeing ohlásil po 14 měsících nárůst čistých objednávek, pomohly mu zakázky od vlády a United Airlines

Výroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: BoeingVýroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: Boeing

Boeingu pomáhá návrat 737 MAX, trvá odbytová krize dreamlinerů.

Boeing po více než roce zaznamenal během jednoho měsíce větší množství nových objednávek než zrušených. Naposledy se tak stalo v prosinci 2019. Vyplývá to z nově zveřejněných dat o stavu objednávek a dodávek nových letadel za únor.

Boeing za únor překonal Airbus v počtu nově získaných objednávek, především díky nové zakázce od United Airlines na 25 nových letadel 737 MAX a především kontrakt s americkou vládou na 46 letadel KC-46. Airbus se musel v únoru naopak vypořádat se zrušením objednávky na téměř sto letadel od Norwegian. Boeing ale neporazil Airbus v počtu dodaných letadel: evropský výrobce v únoru dodal 32 letadel, Boeing 22.

V únoru zaznamenal Boeing celkem 82 objednávek, zrušených bylo 51. V seznamu zakázek je nově i jumbo 747-8i ve verzi pro soukromého zákazníka na private jet. Jde o letadlo, které již bylo vyrobeno v minulosti, ale původní zákazník zakázku zrušil.

Na první pohled pozitivní čísla Boeingu skrývají ale řadu zásadních problémů: už čtyři měsíce v řadě výrobce nedodal jediný dreamliner, jejichž výroba se definitivně přesouvá ze Seattlu do North Charlestonu.

Tagy boeing
10 komentářů