Airbus škrtl za únor 92 objednávek, především kvůli Norwegian

První A320neo pro Air Côte d'Ivoire. Foto: H. Goussé / AirbusPrvní A320neo pro Air Côte d'Ivoire. Foto: H. Goussé / Airbus

Norský dopravce se dohodl s Airbusem na zrušení zakázky na 88 letadel, přišel o zálohy.

Airbus má za sebou z pohledu dodaných letadel poměrně úspěšný únor. Během nejkratšího měsíce roku dodal zákazníkům celkem 32 letadel, což je v porovnání s lednem nárůst o více než polovinu. Podstatně méně příznivý byl ale druhý letošní měsíc z pohledu objednávek: evropský výrobce musel definitivně zrušit 92 objednávek, a to především kvůli zrušené zakázce od Norwegian Air Shuttle.

Čísla za únor ukazují velkou dominanci modelu A320neo v dodávkách: celkem 27 kusů, další dva A320 byly ještě ze starší generace A320ceo. Kromě toho Airbus dodal dva letouny A220 a jeden A350-900 pro Air China.

Airbus za únor zaznamenal úbytek objednávek na 92 letadel. Jde především o výsledek dohody s Norwegian Air Shuttle. Dopravce na hraně krachu zrušil zakázku na celkem 88 letadel A320neo a A321neo. Airbus si podle dříve zveřejněných informací ponechal všechny zálohy od Norwegian. Už loni zrušil norský dopravce objednávku na 97 letadel Boeing 737 MAX a 787.

Boeing zveřejní data o dodaných letadlech v únoru, v celkových počtech by podobně jako v lednu mohl Airbus předstihnout díky obnově dodávek letadel 737 MAX.

Tagy Airbus Norwegian Air Shuttle
3 komentáře