Boeing dál ztrácí na Airbus, dodávky dreamlinerů stojí

Výroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: BoeingVýroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: Boeing

Boeing vede nad Airbusem jen v segmentu nákladních letadel.

Boeingu se nedaří dohnat velkou ztrátu na Airbus v počtu nově dodaných letadel. Za červenec předal zákazníkům 28 strojů, zatímco Airbus 48.

Vyplývá to z dat o dodávkách a objednávkách letadel. Podle nich většinu dodaných letounů již tvoří model 737 MAX: celkem 22 kusů. Devět z tohoto počtu je ve verzi 737-8200 vyrobené speciálně pro Ryanair. Dosud Boeing od obnovení letové způsobilosti dodal 154 letounů 737 MAX.

Za červen získal celkem 31 nových objednávek, současně ale 17 vymazal. Nejvíce z nich se týkalo zakázek na dálkový letoun 787 Dreamliner, u kterého se firma neustále potýká s problémy s kvalitou výroby. V červenci z objednávkových knih zmizelo deset dreamlinerů, za sedmý měsíc nedodal zákazníkům jediný nový širokotrupý letoun pro osobní dopravu.

Naopak Boeing potvrdil svoji silnou pozici v nákladní dálkové dopravě: z pěti dodaných širokotrupých letadel byla čtyři nákladní. V objednávkách byl Boeing v červenci úspěšnější, Airbus získal jen dvě zakázky. Boeingu pomohly nové zakázky od jeho velkých zákazníků. V zásobníku má Airbus ale o téměř tři tisíce letadel navrch.

Boeingu může pomoci aktuální recertifikace letadla 737 MAX v Číně, která tento týden začala. Na zemi stále zůstává zhruba 450 vyrobených letadel 737 MAX. S tempem šestnácti letounů za měsíc putuje ještě část letadel z výroby rovnou „na sklad“.

Airbus zatím v dodaných letadlech udržuje velký náskok: za prvních sedm měsíců dodal 344 letadel, Boeing 184.

Tagy Airbus boeing
3 komentáře