BMW začíná u Sokolova stavět zkušební okruh pro autonomní auta, pandemie nemá projekt ohrozit

Letecký záběr na vznikající zkušební centrum BMW u Sokolova. Foto: BMWLetecký záběr na vznikající zkušební centrum BMW u Sokolova. Foto: BMW

Společnost BMW získala stavební povolení pro své nové vývojové centrum u Sokolova. V Karlovarském kraji vznikne moderní polygon, na kterém

Společnost BMW získala stavební povolení pro své nové vývojové centrum u Sokolova. V Karlovarském kraji vznikne moderní polygon, na kterém se budou testovat zejména autonomní vozidla. Automobilka v Česku investuje přes 6 miliard korun.

O získání stavebního povolení informovalo BMW v tiskové zprávě, podle mluvčího Davida Haidingera může zahájit samotnou výstavbu. „Současná omezení způsobená pandemií koronaviru aktuálně zapříčinila jen mírné zpoždění, které BMW plánuje dohnat v průběhu výstavby,“ uvedl Haidinger.

Podle něj prvním krokem budou zemní práce, jež připraví podloží pro zkušební tratě. V severní části se díky dřívějšímu povolení již staví obslužné komunikace. Zemní práce na celém komplexu by měly být hotové do konce roku 2021, následovat budou stavební práce, se kterými se začne v severozápadní části území v roce 2022.

Připravované vývojové centrum bude po svém otevření jedním ze čtyř klíčových vývojových center BMW Group. Plánuje se zde především vývoj systémů autonomní jízdy. Plocha budoucího vývojového centra se nachází na místě bývalé výsypky severně od Sokolova a zabere přibližně 650 hektarů. Během následujících dvou let na ní vznikne několik zkušebních drah na testování vozidel v různých podmínkách a situacích. Celý projekt je významnou investicí nejen z pohledu BMW Group, ale přispěje také k rozvoji zaměstnanosti, služeb a vzdělávání v celém regionu. Už dříve automobilka uvedla, že do rozvoje investuje zhruba 250 milionů eur. BMW získalo od státu na celou akci investiční pobídku až 528 milionů korun.

Testovací okruh pro autonomní vozidla zvažovalo také ministerstvo dopravy. Od plánů nakonec ministerstvo dočasně ustoupilo.

Letecký záběr na vznikající zkušební centrum BMW u Sokolova. Foto: BMWLetecký záběr na vznikající zkušební centrum BMW u Sokolova. Foto: BMWLetecký záběr na vznikající zkušební centrum BMW u Sokolova. Foto: BMWLetecký záběr na vznikající zkušební centrum BMW u Sokolova. Foto: BMWLetecký záběr na vznikající zkušební centrum BMW u Sokolova. Foto: BMWLetecký záběr na vznikající zkušební centrum BMW u Sokolova. Foto: BMW
Tagy bmw Top zkušební centrum BMW u Sokolova
9 komentářů