BMW získalo od vlády půlmiliardovou pobídku na polygon u Sokolova

Vizualizace nového zkušebního centra BMW u Sokolova. Foto: BMWVizualizace nového zkušebního centra BMW u Sokolova. Foto: BMW

Automobilka BMW získala od české vlády investiční pobídku až 528 milionů korun na stavbu nového zkušebního centra pro samořiditelné vozy

Automobilka BMW získala od české vlády investiční pobídku až 528 milionů korun na stavbu nového zkušebního centra pro samořiditelné vozy a elektromobily, které vznikne u Sokolova. Vláda o tom rozhodla na úterním zasedání.

Tato investice představuje nejen svým rozměrem, ale především svým zaměřením významný technologický přínos pro Českou republiku,“ uvádí vládní materiál, který má Zdopravy.cz k dispozici.

Podle materiálu, který dnes ministři schválili, se BMW zavázalo v Karlovarském kraji investovat nejméně 2,55 miliardy korun a vytvořit 250 nových pracovních míst. Největší část z investiční pobídky má tvořit dotace na pořízení majetku (225 milionů korun) a sleva na dani z příjmu (208 milionů korun). Firma mluví o vytvoření až 450 míst, není ale schopna definovat, zda půjde přímo o kmenové zaměstnance BMW nebo budou pracovat u dodavatelů.

Příjemcem investiční pobídky bude nově založená dceřiná společnost, která v Sokolově vybuduje technologické centrum se zaměřením na vývoj vozidel a asistenčních systémů řidiče. Skupina BMW již provádí vývoj metod v oblasti vysoce automatizovaného řízení vozidel ve stávajících centrech v německém Mnichově a francouzském Miramas.

BMW oznámilo svůj plán na zkušební centrum loni v prosinci, letos na jaře s ním vláda podepsala memorandum. Testovací centrum vznikne na ploše přibližně 525 hektarů poblíž Sokolova a nedaleko hraničního přechodu Svatý Kříž/Waldsassen, tedy přibližně dvě a půl hodiny jízdy vozem od hlavního výzkumného a vývojového centra FIZ (Forschungs und
Innovationszentrum) společnosti BMW Group v Mnichově. V areálu vznikne celkem 13 budov.

Zkušební okruhy budou měřit přes sto kilometrů, mají simulovat všechny možné situace, do kterých se auto může dostat. Materiál současně upozorňuje na možné problémy, neboť centrum vznikne na bývalé výsypce Sokolovské uhelné a půda ještě nemusí být usazená. Testování má začít v roce 2021, celé centrum má být hotové do roku 2025.

Plán na výstavbu zkušebního centra pro autonomní vozidla má i společnost Accolade u Stříbra, už dříve ohlásilo záměr státního zkušebního okruhu také ministerstvo dopravy.

Tagy bmw zkušební centrum BMW u Sokolova zkušební polygon BMW
14 komentářů