Stát couvá od plánů na vlastní testovací okruh pro autonomní vozy, zrušil soutěž na studii

Testování autonomního řízení na německé dálnici. Foto: AudiTestování autonomního řízení na německé dálnici. Foto: Audi

Velkolepé plány ministerstva dopravy vybudovat v Česku vlastní testovací a zkušební okruh pro autonomní vozidla se v nejbližších letech neuskuteční. Ministerstvo

Velkolepé plány ministerstva dopravy vybudovat v Česku vlastní testovací a zkušební okruh pro autonomní vozidla se v nejbližších letech neuskuteční. Ministerstvo dopravy zrušilo veřejnou soutěž na studii, která měla posoudit přínos takového zařízení a odkládá tyto plány na neurčito.

Zrušení vyplývá z informací ve věstníku veřejných zakázek. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka potvrdil, že se zakázku s názvem Studie příležitostí „Posouzení strategické a ekonomické výhodnosti stavby polygonu pro výzkum a vývoj, testování a schvalování datově propojených vozidel a vozidel s automatizovaným řízením v České republice“ rozhodli za současné situace pandemie koronaviru zrušit.

Podle Jemelky se k myšlence „státního polygonu“ či jiné formě podpory testování v uzavřeném prostředí chce vrátit později. „V momentě, kdy bude možné zanalyzovat dopady situace kolem COVID-19, stanovit v úzké spolupráci s automotive sektorem a relevantními stakeholdery aktuální priority a jednoznačněji předvídat další vývoj v sektoru autonomní mobility,“ uvedl Jemelka.

Ministerstvo o vlastním polygonu začalo mluvit v roce 2017, příprava ale nijak nepokročila. Už v listopadu 2017 vláda uložila ministerstvu dopravy připravit studii proveditelnosti na téma výstavby testovacího polygonu, teprve loni v únoru ale stát soutěž vypsal.

Firma, která by jinak zakázku získala, měla zpracovat analýzu současného vývoje na trhu a vytipovat možné lokality, kde by se polygon mohl postavit. Doporučit má dvě lokality. V minulosti se mluvilo o využití pozemků v rámci železničního zkušebního okruhu ve Velimi.

V Česku vzniká už testovací okruh pro autonomní vozidla u Sokolova. Staví ho se státní podporou automobilka BMW.

 

Tagy autonomní mobilita autonomní řízení Ministerstvo dopravy zkušební polygon pro autonomní řízení
14 komentářů