Belgické a francouzské dráhy chtějí obnovit spojení Paříž – Brusel. Krátce po zájmu jiných dopravců

SNCB a SNCF chtějí mezi Paříž a Brusel nasadit klasické soupravy. Foto: SNCBSNCB a SNCF chtějí mezi Paříž a Brusel nasadit klasické soupravy. Foto: SNCB

Spojení má být alternativou k rychlovlakům a silniční dopravě.

Francouzské státní dráhy SNCF Voyageurs a belgické státní dráhy SNCB chtějí od prosince příštího roku rozšířit nabídku spojení mezi Bruselem a Paříží o nové spojení rychlíky s klasickými vozy. Mají doplnit nabídku rychlovlaků Thalys (nyní Eurostar), které na trase jezdí. Žádné jiné přímé spojení mezi oběma metropolemi nyní po železnici neexistuje.

Nové spojení oznámili dopravci ve společné tiskové zprávě. Má přinést především nižší ceny než rychlovlakem. V Paříži mají vlaky končit a začínat na Gare du Nord. Mezi oběma městy už pomalejší rychlíky jezdily, spojení skončilo v roce 1996.

Ambicí je nabídnout co největšímu počtu cestujících možnost cestovat na této mezinárodní trase, za konkurenceschopnou cenu a s co nejlepším cestovním časem,“ uvedl mluvčí SNCB Bart Crolls.

Zájem dopravců přišel jen pár týdnů poté, co společnosti Arriva (patřící Deutsche Bahn) a Qbuzz (patří pod Trenitalia) oznámily plán zavést přímé spojení z Nizozemska do Paříže přes Brusel. „Nabízí se otázka, zda tento plán SNCB a SNCF se objevil náhodou krátce poté, co chtějí nové spojení nabídnout jiní dopravci,“ uvedlo sdružení alternativních železničních dopravců Allrail.

Tagy Paříž - Brusel SNCB sncf
30 komentářů