Bednárik skončil v čele Českých drah, prozatímním šéfem je Kraus

Motorový vůz řady 810 (RegioMouse), ilustrační foto. Foto: České dráhyMotorový vůz řady 810 (RegioMouse), ilustrační foto. Foto: České dráhy

Kraus bude České dráhy řídit do doby, než dozorčí rada vybere v konkursu nového šéfa.

V čele Českých drah dnes skončil po necelých 15 měsících Ivan Bednárik, opustil pozice předsedy představenstva a generálního ředitele. Na své funkce Bednárik rezignoval 15. února, důvod není jasný.
Dozorčí rada ho postavila do čela firmy v prosinci 2020. Na své posty v představenstvu rezignovali také Václav Nebeský a Petr Pavelec.

Ivan Bednárik. Foto: Jan Chaloupka/ České dráhy

Ivan Bednárik. Foto: Jan Chaloupka/ České dráhy

V představenstvu zůstali Michal Kraus (má na starosti techniku) a Jiří Ješeta (osobní doprava). Kraus zatím z pozice místopředsedy bude dráhy řídit, a to do doby, než dozorčí rada vybere ve výběrovém řízení nového šéfa. Představenstvo, kde je pět míst, doplnila dozorčí rada před dvěma týdny kvůli zachování funkčnosti Blankou Havelkovou, dosavadní předsedkyní představenstva Dopravního vzdělávacího institutu.

Skupina České dráhy skončila za rok 2020 ve ztrátě přes čtyři miliardy korun, za rok 2021 očekává podle Ješety „černá čísla“. A to i bez započtení sporné faktury, kterou dráhy v prosinci poslaly Správě železnic za využívání pozemků. Právě vyřešení pozemkových sporů uvedl ministr dopravy Martin Kupka mezi hlavními úkoly pro nové vedení drah.

Tagy České dráhy Ivan Bednárik
12 komentářů