Bavorsko má potíže s železničními dopravci, cestující mají dostat odškodnění

Jednotka Integral společnosti BOB na trati do Füssenu. Foto: BOBJednotka Integral společnosti BOB na trati do Füssenu. Foto: BOB

Cestující na železnici v Bavorsku čelí v posledních týdnech výpadkům dvou železničních dopravců. Problémy mají delší dobu Die Länderbahn a

Cestující na železnici v Bavorsku čelí v posledních týdnech výpadkům dvou železničních dopravců. Problémy mají delší dobu Die Länderbahn a v posledních týdnech také Bayerische Oberlandbahn (BOB).

BOB si už pozvalo „na kobereček“ vedení Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG), která v Bavorsku objednává regionální spoje. Bavorsko patří k průkopníkům soutěží v závazkové dopravě a dosud bylo spíše reklamou na takový postup: soutěže přinesly snížení ceny, zvýšení kvality i nárůst počtu cestujících. Ne vždy to ale platí.

Cestující si na tratích provozovaný společností BOB a Meridian (obě patří do francouzské skupiny Transdev) stěžovali v poslední době na výpadky spojů, jejich zkracování nebo častá zpoždění, současně i na nedostatek informací
Jsme si vědomi toho, že naši cestující v posledních týdnech nejezdili vlaky v kvalitě, na jakou jsou zvyklí, zejména pak pravidelně dojíždějící. Samozřejmě chápeme nespokojenost a chtěli bychom ujistit, že náš zákaznický servis bude mít velmi dobrou vůli při uznávání práv cestujících a zákaznických záruk,“ uvedl Fabian Amini, šéf Bayerische Oberlandbahn GmbH und Bayerische Regiobahn GmbH.

Podle tiskové zprávy na stránkách dopravce https má dojít k odškodnění cestujících, firma ale neupřesnila v jaké výši. BEG tvrdí, že stížnosti na BOB tvořily od prosince lońského polovinu všech kritických připomínek, které objednateli přišly, i když tvoří jen 7 % výkonů v Bavorsku. Minulý týden proto po dopravci chtěl předložit plán, aby se podobné výpadky už neopakovaly. BOB slíbil, že například co nejrychleji vyřeší problémy s nedostatkem zaměstnanců, kvůli kterému některé vlaky nevyjely, lépe má informovat také cestují, slíbil také častější servis vozidel.

Velké potíže s kvalitou v Bavorsku má také společnost Die Länderbahn. Na výpadky upozorňoval už v minulosti BEG, v posledních dnech došlo k narušení provozu kvůli chybějícím lokomotivám. To postihlo i vlaky do Česka. Od úterý by už Západní expresy měly jezdit bez přerušení.

Tagy Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) Bayerische Oberlandbahn Meridian Top
54 komentářů