Banskobystrický kraj čeká dopravní kolaps, SAD Zvolen kvůli sporu o platby od kraje nevyjede

Autobus Irisbus Arway společnosti SAD Zvolen. Foto: ŠJů / Wikimedia CommonsAutobus Irisbus Arway společnosti SAD Zvolen. Foto: ŠJů / Wikimedia Commons

Velké komplikace čekají od dnešního dne cestující v Banskobystrickém kraji. Spor o výši kompenzací mezi krajem a dopravcem SAD Zvolen,

Velké komplikace čekají od dnešního dne cestující v Banskobystrickém kraji. Spor o výši kompenzací mezi krajem a dopravcem SAD Zvolen, který zajišťuje většinu spojů v regionu, dospěl do fáze, kdy firma od dnešního dne zastavila veškerý provoz.

Přerušení provozu oznámila firma na webových stránkách v emotivním prohlášení, kde z problémů viní současné vedení kraje v čele s hejtmanem Jánem Lunterem. Kraj považuje postup za nezákonný a obrátil se kvůli tomu na bezpečnostní radu státu.

Spor se týká platby záloh za autobusovou dopravu. Podle kraje jsou téměř dvojnásobné oproti původní dohodě. Kraj je od ledna odmítá platit. Smlouvy prodloužilo předchozí vedení kraje Mariána Kotleby bez soutěže.

https://www.facebook.com/banskobystrickysamospravnykraj/posts/2814466665306353

SAD Zvolen pokrývá 70 % provozu v kraji. Některá města uzavírají samostatné smlouvy s dopravcem, aby zajistila alespoň částečné spojení.

„Zpochybňováním smlouvy o výkonech ve veřejném zájmu a neplacením za poskytnuté dopravní služby za poslední dva roky došlo k vzniku k dosud bezprecedentní situace na Slovensku, která je pro naši firmu neudržitelná. V jejím důsledku musíme přijmout nevyhnutelné opatření pro zabránění nárůstu vzniklých škod,“ uvedla firma v prohlášení.

Kraj s postupem nesouhlasí, obrátil se na soud, aby předběžným opatřením dopravci nařídil jezdit. Slovenský premiér Peter Pellegrini odmítá situaci řešit. Slovenský novinář Vladimír Šnídl na svém Facebooku zveřejnil zajímavé údaje, proč může Pellegrini krýt postup SAD Zvolen.

https://www.facebook.com/vladimir.snidl/posts/10221966296405350

 

Tagy Banskobystrický samosprávny kraj SAD Zvolen
79 komentářů