Bahnitý únor trápí stavbaře. ŘSD rozdalo pokuty za špinavé značky a silnice

Stavba D6, Hořesedly obchvat. Pramen: ŘSDStavba D6, Hořesedly obchvat. Pramen: ŘSD

Udržení pořádku kolem staveb je za současného počasí přes veškeré nasazení lidí a techniky téměř nemožné.

Nebývale teplý a deštivý únor zavařil stavbařům na dálničních stavbách, které jsou ještě ve fázi tzv. těžké zemařiny. To se týká například staveb D7, D35 nebo některých částí D3. Stavbaři nezvládají uklízet bláto z okolních komunikací a první z nich za to už sklidili pokuty od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Uvedl to šéf ŘSD Radek Mátl ve firemním podcastu.

Ideální pro počáteční třetinu stavby je přitom mrazivé a suché počasí. Bahno a další nečistoty se šíří do okolí za pomoci stavebních strojů do doby, než je možné využívat pro přesuny hmot samotnou trasu nové dálnice. Stavbaři mají za úkol stroje i komunikace čistit, jinak jim hrozí smluvní pokuta. Letos to ale zvládají jen těžko.

Nejhorší situace je podle ŘSD na stavbách obchvatů Hořesedel a Hořoviček na dálnici D6, které začaly loni. Obě staví sdružení firem Eurovia, Berger Bohemia a Stavby mostů. „Na stavbách dálnice D6 se nacházíme v nejhorších fázích staveb a souběh se silnicí I/6 je opravdu bezprostřední,“ řekl Mátl.

Podle něj se právě podél stavby D6 nedaří udržet pořádek, znečištěny byly například i směrové sloupky.  Stavbaři na obou stavbách proto aktuálně dostali od ŘSD pokuty, jejichž výše nebyla zveřejněna. Podle informací deníku Zdopravy.cz jde řádově o desítky tisíc korun za každou stavbu.

Podle Mátla se o úklidu jedná i na úrovni generálních ředitelů. „Ta situace nás trápí, v žádném případě nechceme ohrožovat bezpečnost,“ řekl Mátl, který ovšem rovněž vyjádřil pro situaci pochopení. Podle něj je za současných povětrnostních podmínek udržení vzorného pořádku přes veškeré nasazení lidí a techniky téměř nemožné.

Podobná situace jako u D7 je i v okolí stavby D35 u Opatovce, již začátkem února se ŘSD omlouvalo také za znečištění v okolí stavby tunelu Pohůrka na D3 u Českých Budějovic.

Mátl také zmínil, že ŘSD po dostavbě dálničních úseků investuje do oprav a vylepšení okolních komunikací. Letos chce dát desítky milionů do oprav silnic v okolí nedávno otevřených úseků D35.

Tagy D7 ŘSD znečištěné silnice
38 komentářů