Babišův poradce zasahoval do řízení ministerstva dopravy, podílel se na vyhazovu manažera

Premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Vladimír Kremlík. Foto: Úřad vládyPremiér Andrej Babiš a ministr dopravy Vladimír Kremlík. Foto: Úřad vlády

Odvolání Jana Chovance z čela státního podniku Cendis řídil částečně poradce premiéra Jaroslav Ungerman. Společně s šéfem dozorčí rady Richardem

Odvolání Jana Chovance z čela státního podniku Cendis řídil částečně poradce premiéra Jaroslav Ungerman. Společně s šéfem dozorčí rady Richardem Ščerbou hledali přes léto intenzivně důvody, za co ho z pozice navrhnout k odvolání. Vyplývá to z dopisů, které má redakce Zdopravy.cz k dispozici.

Státní podnik Cendis je relativně neznámou firmou pod ministerstvem dopravy, která ale připravuje důležité IT projekty: díky jejich systému lze přijít na kterýkoliv úřad i mimo trvalé bydliště a nechat si vystavit řidičský průkaz. Stejná firma připravuje jednotnou jízdenku pro českou železnici a mluví se o tom, že se bude podílet na přípravě elektronické dálniční známky.

Z e-mailů vyplývá, že Ščerba s Ungermanem koordinovali postup za účelem odvolání Jana Chovance. Toho nakonec odvolal na konci října přímo ministr Vladimír Kremlík.  Dva hlavní aktéři – Ščerba a Ungerman, ke svým rolím mlčí. Není přitom jasné, proč Ungerman vůbec problematiku podniku spadajícího pod ministerstvo dopravy jako premiérův poradce řeší.

V e-mailu zaslaném Ungermanovi Ščerba reportuje o průběhu jednání dozorčí rady a konstatuje značné rozladění z práce Chovance. Dozorčí rada podle dopisu měla za úkol hlavně najít dostatek chyb, které by stačily k Chovancovu odvolání. To musí provést ministr. Kremlík o angažmá Ungermana v Cendisu věděl, svým podřízeným přeposlal několik Ungermanových e-mailů, byl v kopii části korespondence.

Po popisu údajných problémů ale přechází k žádosti o zaslání materiálů od Ungermana o kontrolách v Cendisu, které měl Ungerman zmínit na jednání se Ščerbou. Jde o jeden z mnoha mailů, kteří si oba vyměnili.

„Příští jednání bude probíhat v příštím týdnu, kde budeme konstatovat chybná, zmatečná jednání ředitele, neschopnost se vyjádřit a snahu uvést dozorčí radu v omyl. Dále budu zmiňovat špatnou komunikaci mezi CENDIS a MD,“ naplánoval postup se sesazením Chovance Ščerba.

Podle stanoviska ministerstva  se Chovanec  dopustil zákonných pochybení v několika případech.  „Jedním z nich je, že vědomě neodvedl z vyplaceného odstupného zákonné odvody. Dalšími důvody je absence mzdového řádu, nesoulad organizačního řádu s organizačním schématem, nejednoznačné vymezení možnosti čerpání příspěvku na stravování,“ řekla na konci října při odvolání mluvčí Lenka Rezková.

Ščerba se dostal do dozorčí rady Cendisu letos v létě společně s Miroslavem Honzíkem. „Základem byla jejich dosavadní profesní kariéra a odbornostní profil,“ uvedla dříve Rezková.

Jaroslav Ungerman, který byl podle serveru Neovlivni.cz dříve členem Lidových milicí, působil jako poradce i v době vlády Vladimíra Špidly.  Server SeznamZprávy.cz minulý týden uvedl, že na ministerstvu prosadil Ungerman  jmenování nového bezpečnostního ředitele ministerstva dopravy, bývalého generálního ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška. U Vězeňské služby dříve působili i Honzík a Ščerba.

Redakce Zdopravy.cz se na Ungermana obrátila s několika urgencemi už v září, dosud neodpověděl. Mluvčí vlády Jana Adamcová na dotaz, proč Babišův poradce řeší záležitosti na ministerstvu dopravy, odpověděla, že se máme obrátit na ministerstvo dopravy.

Redakce Zdopravy.cz zaslala ještě v pondělí na ministerstvo dopravy, úřad vlády, Ungermanovi a Ščerbovi dotazy. Do vydání textu neodpověděl nikdo z oslovených.

Dopis Richarda Ščerby Jaroslavovi Ungermanovi

(e-mailové adresy smazány)
Od: „Richard.Scerba“
Komu: „Jaroslav Ungerman“
Datum: 28.08.2019 08:55
Předmět: Re: info

Vážený pane inženýre,

dovolte mi, abych Vás stručně informoval o včerejší dozorčí radě. Upřímně musím přiznat, že po 3,5 hodinách jednání jsme s kolegou více rozladěni, než minule. Otevřeli jsme pouze výroční zprávu a facility management, protože ředitel poskytuje rozporuplné informace, a není schopen jednoduše vysvětlit, co se po něm požaduje, což zatěžuje plynulé projednávání jednotlivých bodů. Z mého úhlu pohledu nebyl ředitel připraven o nic více než minule, opakujícím se jevem jsou zmatečné informace.

Výroční zpráva CENDIS

– Výroční zpráva nebyla odsouhlasena, ředitel není schopen vysvětlit některé uvedené údaje, odvolává se, že je nutné pozvat jednou auditora účetní závěrky, podruhé zaměstnance MD, který objasní, jak fungují principy hospodaření, protože sám to není schopen vysvětlit. Rovněž není schopen se vypořádat se základními pojmy, jaký je rozdíl mezi pojmem hlavní činnost a ostatní činnost, rozdíl v pojmu Zpráva nezávislého auditora, a Úplná zpráva auditora, kterou předkládá ředitel dozorčí radě k projednání. Ve zprávě auditora chybí seznam dokumentů, ze kterých auditor vychází, ředitel připustil, že se jedná o pochybení, napraví ho vznesením dotazu na auditora.

– Je zjevné, že výroční zpráva bude ještě částečně přepracována, dopracována, dojde ke zpreciznění některých provázaností, protože v textu se to jeví jako zmatečné (např. jednou, že CENDIS dostal návratnou výpůjčku pro Jednotný tarif částku 43 mil Kč, podruhé, že 53 mil. Kč). Některé údaje úplně chybí, jako např. stav od 1. 1. 2018 a 31. 12. 2018, neboť nelze vidět meziroční saldo (stavy rezerv, kapitálu, FKSP apod.)

Facility management provozovaný CENDIS.

– První informace o převodu facility managementu budovy MD na CENDIS byla zmíněna na našem prvním jednání, které se konalo dne 20. 8. 2019. Žádné konkrétní informace ze strany ředitele nebyly sděleny.

– Včera nám byla předložena smlouva s informací, že pan ministr již smlouvu podepsal dne 16. 8. 2019! Ředitel nebyl schopen vysvětlit, proč smlouva byla předložena k podpisu panu ministrovi, a ne státnímu tajemníkovi, který zodpovídá za vnitřní chod ministerstva

– Smlouva je podepsána na 4 měsíce do konce roku 2019, CENDIS přijme do pracovního poměru 3 zaměstnance na hlavní pracovní poměr, 4 zaměstnanců bude mít na dohodu a zbytek bude realizovat buď poptávkovým řízení, nebo přímým oslovením dodavatele.

– Ředitel garantoval, že všechny služby je CENDIS bez problémů zajistit.

– Zisk za dobu poskytování facility managementu pro MD bude mírně nad 60 000 Kč. Měsíčně je nastavena paušální cena za 1 měsíc řádně poskytovaných služeb na částku 523 000 Kč s DPH (obsahuje služby technické správy, činnost energetika, deratizace, zahradnické služby, odpadové hospodářství, stěhování, revize, odpočty energií).

o Pochybnost: ředitel tvrdí, že bude fakturovat měsíčně celou tuto částku, kterou vnímá jako paušální, přestože v daném měsíci nebude jednu ze služeb vůbec poskytovat, např. deratizace s měsíčním paušálem v hodnotě 7 400 Kč bude poskytnuta pouze 1x do konce roku, přesto ředitel chce fakturovat tuto hodnotu každý měsíc. V této věci se budu více informovat u vedoucí správy majetku ministerstva, protože si myslím, že se jedná o mylný výklad a je to snaha ředitele dozorčí radu uvést v omyl.

Rád bych Vás poprosil o zaslání materiálu ke kontrolám, které jste zmínil na našem jednání, protože ředitel tvrdí, že žádná kontrola ani ze strany ministerstva, ani z finančního úřadu neproběhla. Interního auditora CENDIS nemá, a jediná kontrola proběhla ze strany Hygienické stanice.

Příští jednání bude probíhat v příštím týdnu, kde budeme konstatovat chybná, zmatečná jednání ředitele, neschopnost se vyjádřit a snahu uvést dozorčí radu v omyl. Dále budu zmiňovat špatnou komunikaci mezi CENDIS a MD.

O průběhu dalšího jednání dozorčí rady Vás budu informovat.

Přeji Vám příjemný den a jsem s pozdravem

Richard Ščerba

Tagy Cendis Jan Chovanec Jaroslav Ungerman Richard Ščerba Top Vladimír Kremlík
20 komentářů