AŽD Praha zabezpečí přeshraniční trať se dvěma rozchody z Polska do Běloruska

Montáž přestavníku, ilustrační foto. Autor: AŽD PrahaMontáž přestavníku, ilustrační foto. Autor: AŽD Praha

Celkem jde o úseky v délce 12 kilometrů, na kterých jsou vedeny tratě evropského i ruského rozchodu

Česká společnost AŽD Praha uspěla ve výběrovém řízení polského správce kolejí PKP PLK na dodávku traťového zabezpečovacího zařízení pro železniční trať Terespol – Brest mezi Polskem a Běloruskem. Hodnota kontraktu činí 19,4 milionu zlotých (cca 115 mil. Kč). AŽD to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Pro AŽD jde již o čtvrtou zakázku v Polsku. První tři spočívaly v modernizaci zabezpečovacího a sdělovacího zařízení na trati Štětín – Poznaň. Ačkoliv v polském vnitrozemí šlo o zakázky v přepočtu za miliardy korun, z technického hlediska je přeshraniční projekt zajímavější.

Celkem jde o traťové úseky v délce 12 kilometrů, na kterých jsou vedeny tratě dvou rozchodů: evropského (1 435 mm) a ruského (1 520 mm). Částečně jsou vedeny v kolejových splítkách.

„I když se nejedná o rozsáhlý projekt, je pro nás velmi významný. Jde o přeshraniční projekt mimo ČR, velmi technicky komplikovaný v kolejových splítkách dvojího rozchodu, kdy je třeba respektovat předpisy a normy země mimo EU a členské země EU. Jde také o první instalaci technologie elektronického autobloku typu ABE-1 v Polsku. To umožní plné schválení autobloku místními institucemi a nasazení na jiných polských tratích,“ uvedl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Projekt má být dokončen do 30 měsíců od uzavření smlouvy, jejíž podepsání se plánuje na leden. Některé subdodávky budou zajišťovat polské a běloruské společnosti.

Tagy AŽD Praha Bělorusko PKP PLK Polsko trať Terespol - Brest
9 komentářů